Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2009

ΕΝΑΡΞΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 θα ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου στα ΚΣΕ, για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι - ΚΣΕ που έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη σχετική Πρόσκληση που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβρη 2009, επιμορφωτές Β’ Επιπέδου, εκπαιδευτικοί - να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στον παρόντα κόμβο, http://b-epipedo2.cti.gr, όπου θα δημοσιεύονται πληροφορίες, για τα βήματα που θα προηγηθούν της έναρξης των μαθημάτων (Αποτελέσματα Κλήρωσης-Κατανομή προγραμμάτων στα ΚΣΕ, Υποβολή προγραμμάτων από ΚΣΕ, Αιτήσεις Εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα προγράμματα κλπ.), προκειμένου να ενημερώνονται αναφορικά με τις ενέργειες που απαιτούνται, καθώς και τις σχετικές προθεσμίες, για την συμμετοχή τους στα προγράμματα.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι:
τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010,
θα ανακοινωθούν
τα αποτελέσματα των κληρώσεων για την κατανομή των επιμορφωτικών
προγραμμάτων στα ΚΣΕ ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης,
οπότε και θα ξεκινήσει η Υποβολή Προγραμμάτων από τα ΚΣΕ.
Η Υποβολή Αιτήσεων Εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα προγράμματα προβλέπεται
να ξεκινήσει αμέσως μετά τις 20 Ιανουαρίου 2010.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2009

Σώμα Ελληνικών Κειμένων (;)

Όπως πληροφορήθηκα από τον ιστότοπο της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, είναι πια διαθέσιμο διαδικτυακά το Σώμα Ελληνικών Κειμένων (ΣΕΚ), προϊόν της συνεργασίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου με συνχρηματοδότηση από την Επιτροπή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου και το πρόγραμμα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Η εναλλακτική ιστοσελίδα διεπαφής χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Καποδίστριας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο το Διονύση Γούτσο, καθηγητή του Τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρόσβαση στο σώμα κειμένων είναι δωρεάν για όλους, με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή με έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και η χρήση της ιστοσελίδας προορίζεται για ακαδημαϊκούς σκοπούς και προώθηση της έρευνας.

Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα, δοκίμασα την αναζήτηση και δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την πρώτη εντύπωση που απεκόμισα, λαμβάνοντας σοβαρά τα όσα επαγγέλεται η ανακοίνωση στην Πύλη.

Το περιβάλλον διεπαφής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ενός ερευνητή, γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στις απαιτήσεις ενός καθηγητή δευτεροβάθμιας, όπως εγώ.

Η αναζήτηση, απλή ή σύνθετη, δεν αναγνωρίζει τους κλιτικούς τύπους και πρέπει για κάθε όρο να ψάχνει κανείς με όλους τους κλιτικούς τύπους!! Φανταστείτε να ψάχνετε κάποιο ρήμα! Δεν αντιλαμβάνεται καν το σύνηθες * ή % για να ψάξει κανείς με τμήμα του όρου που αναζητά.

Στη σύνθετη αναζήτηση πάλι, μπορεί να προσδιοριστεί πιο συγκεκριμένα το πεδίο με βάση 5 κατηγορίες, στις οποίες όμως δεν μπορεί κανείς να επιλέξει περισσότερες από μια υποκατηγορίες. Εγώ δοκίμασα τυχαία να επιλέξω με shift περισσότερες κατηγορίες και δεν μου επέστρεψε κανένα αποτέλεσμα. Η άμεση αποεπιλογή επίσης υποκατηγορίας δεν είναι δυνατή, αν δεν επιλέξεις στη θέση της κάποια άλλη, χρειάζεται να ανανεώσεις την αναζήτηση.

Στα αποτελέσματα αναζήτησης πάλι, υποτίθεται ότι μπορούμε να δούμε το περικείμενο. Στο απόσπασμα που προσφέρεται συχνά δεν τηρείται καν η σύμβαση να παρατίθεται το σύνολο της πρότασης στην οποία εντάσσεται η λέξη της αναζήτησης και, επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο σύνολο του κειμένου. Στα στοιχεία του περικειμένου προσφέρεται μόνον ένας κωδικός του τεκμηρίου και η πρόσβαση στο σύνολό του είναι αδύνατη- αν κάνω λάθος εγώ, ενημερώστε με. Τα κείμενα φαίνεται να είναι πρόχειρα σκαναρισμένα και να διατηρούν τους αριθμούς των παραπομπών σε υποσημειώσεις ή να έχουν λάθη από αποτυχημένη ανάγνωση του λογισμικού οπτικής αναγνώρισης.

Σταγόνα στον ωκεανό και η αλλαγή των στοιχείων του προφίλ. Ενώ δήλωσα καθηγητής Δ.Ε. στη αρχική εγγραφή, η σελίδα αποφάσισε ότι είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής και δεν το αλλάξει με τίποτε!

Σκέφτομαι, μήπως άραγε μας έχει καλομάθει η Πύλη;

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009

Η ζωφόρος του Παρθενώνα

Απολαύστε το εκπληκτικότερο γλυπτό του κόσμου από τον υπολογιστή σας, όπως δε θα έχετε την τύχη να το δείτε ποτέ. Παρουσιάζεται το έργο στην ολότητά του, με φωτογραφίες από τα Μουσεία της Ακρόπολης, του Λούβρου, το Βρεττανικό Μουσείο, καθώς και σχέδια των κατεστραμένων τμημάτων του.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2009

28η Οκτωβρίου 1940

Για να μην ξεχνούν οι μεγαλύτεροι και για να μαθαίνουμε όλοι. Ένα εμπεριστατωμένο ντοκυμαντέρ του ΣΚΑΙ για τον πόλεμο του 40, με τη συμμετοχή μεγάλων προσωπικοτήτων, άφθονο αρχειακό ανέκδοτο υλικό, και πολλές μαρτυρίες. Αξίζει να το δείτε, γιατί η ιστορία πρέπει να γράφεται χωρίς κραυγές και χωρίς αποσιωπήσεις.


Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2009

Η γνώση εκτός από δύναμη είναι και ασφάλεια


Επειδή στο δίκτυο είσαι ό,τι δηλώσεις και επειδή τα πιτσιρίκια στο σπίτι με το φορητό φαίνονται απόλυτα ασφαλή αλλά δεν είναι, καλό είναι να ξέρουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε.
Το Διαδίκτυο είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ανοιχτός σε όλους,
καλούς και ... όχι τόσο καλούς ανθρώπους !
* Μάθετε να προστατεύετε τα παιδιά σας.
* Μάθετέ τα να σερφάρουν κριτικά και με ασφάλεια.
* Μάθετέ τα να αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και να τους αποφεύγουν.
Επισκεφθείτε το Saferinternet.gr

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30, 2009

Φωτογραφία 17 Gigapixels

Εκπληκτική σύνθεση 2046 φωτογραφιών μεγέθους 96,5 Gigabytes.

Απολαύστε τη μεγαλύτερη ανάλυση που έχετε δει ποτέ.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14, 2009

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος



Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 27.000.000 εκατομμύρια σκλάβοι, περισσότεροι απ’ οποιαδήποτε άλλη εποχή στην Ιστορία του ανθρώπου. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στις ΗΠΑ μοναχά υπολογίζεται ότι πέφτουν θύματα trafficking περίπου 17.500 άνθρωποι ετησίως.

Με τον όρο δουλεία περιγράφεται κάθε κατάσταση αναγκαστικής εργασίας, συχνά χωρίς ανταμοιβή, υπό την απειλή σωματικής ή/και ψυχολογικής βίας από την οποία δεν μπορεί να απομακρυνθεί κάποιος, στερούμενος την ελευθερία του.

Σήμερα, οι περισσότεροι σκλάβοι εντοπίζονται στη Νότια Ασία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ. Οι περισσότεροι από αυτούς εξαναγκάζονται να εργάζονται στη γεωργία, την εξόρυξη μετάλλων κ.α. Οι περισσότεροι σημερινοί δούλοι δεν έχουν πέσει θύματα trafficing.

Το ποσοστό της «κληρονομικής» σκλαβιάς, που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά είναι πολύ υψηλό ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου, με 10-12 εκατ. σκλάβων να έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση από την γέννησή τους, λόγω κάποιου οικογενειακού χρέους. Οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη, αναγκάζονται να δανειστούν χρήματα υπό τον όρο ότι θα υποθηκεύσουν το σώμα τους. Όμως με την λήψη του δανείου, αυτόματα πλέον δεν τους ανήκει ο εαυτός τους, κι έτσι η αποπληρωμή του χρέους δεν είναι εφικτή. Και το χρέος περνά από γενιά σε γενιά.

«Συναντήσαμε χιλιάδες οικογένειες, ακόμα και ολόκληρα χωριά που τελούν υπό καθεστώς σκλαβιάς, όλοι δουλεύουν για έναν άνθρωπο, από γενιά σε γενιά, ακόμα και για χρέος που δεν ξεπερνά τα 10 δολάρια» λέει ένας από τους πρωτοπόρους στην καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Free The Slaves, Kevin Bales. Η οργάνωση έχει επιτύχει την απελευθέρωση χιλιάδων ανθρώπων από το ζυγό, σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν έχει υπάρξει ούτε μία μέρα στην Αμερική, από την ανακάλυψή της μέχρι και αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτή την πρόταση, χωρίς δουλεία» ο κ. Bales. Συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50.000 δούλους στις σημερινές ΗΠΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες που εξαναγκάζονται να εκδίδονται.

Η γεωργία στη Νότια Φλόριντα είναι ένας τομέας όπου ανθεί το δουλεμπόριο. Φτωχοί ανθρώποι δελεάζονται από την υπόσχεση μιας θέσης εργασίας και, συχνά με δικά τους έξοδα, μεταβαίνουν σε κάποια φυτεία όπου βρίσκονται υπό την απειλή όπλου να πρέπει να εργάζονται εξοντωτικές ώρες, χωρίς ανταμοιβή και δικαιώματα.

Το νομικό πλαίσιο για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την υποδούλωση ανθρώπων. Για παράδειγμα, ένας νόμος του 1940 επιτρέπει στους καλλιεργητές και εργοστασιάρχες να κάνουν αίτηση για ειδική βίζα που επιτρέπει την είσοδο σε «φιλοξενούμενους εργαζόμενους». Λόγω έλλειψης επιθεωρητών, όμως, δεν ελέγχονται ποτέ οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι.

«Ελάχιστα από τα προϊόντα που φτάνουν στα χέρια μας δεν έχουν περάσει από τα χέρια ενός σκλάβου. Βαμβάκι, κακάο, ζάχαρη, ρούχα, ηλεκτρονικά, κινητά τηλέφωνα, ότι μπορείτε να φανταστείτε», λέει ο κ. Bales.

Πηγή: DemocracyNow.org , tvxs.gr

Γυρεύω για όλους μας το ίδιο όμορφο στέγαστρο, φτιάχνω φωτιά για όποιον θέλει κόσμο αταίριαστο. Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη, γκρεμίζω ουρανούς,
Ντροπή μας..

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 05, 2009

Νέα περίοδος επιμόρφωσης Β' επιπέδου

Δημοσιεύθηκε Ανακοίνωση - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα
Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων κατά την
1η επιμορφωτική περίοδο (Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010) της Πράξης «Επιμόρφωση των
Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π.
«Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».

Πατήστε εδώ για να δείτε το κείμενο της Πρόσκλησης που έχει δημοσιευθεί στην Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β' Επιπέδου: http://b-epipedo2.cti.gr

Δευτέρα, Ιουλίου 13, 2009

ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ:ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Στον ιστότοπο του ΠΑΝΔΕΚΤΗ περιλαμβάνονται σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που ψηφιοποιήθηκαν και διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Ειδικότερα έχουμε στη διάθεσή μας τις παρακάτω συλλογές (παρατίθενται ταξινομημένες ανά Ινστιτούτο): 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 
Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία 
Συλλογή 10.000 προσωπογραφιών των Ελλήνων που διακρίθηκαν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την εποχή μας σε όλους τους τομείς του βίου.


Ταξιδιωτική Γραμματεία, 15ος-19ος αιώνας
 
Συλλογή σπάνιου υλικού (κειμένων και εικονογράφησης) της ταξιδιωτικής γραμματείας που αναφέρεται στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.


Τεκμήρια Ελληνικής Χαρτογραφίας 
Συλλογή έργων Ελλήνων κατασκευαστών και εκδοτών χαρτών από τον 15ο αιώνα έως το 1820. Αποτελείται από χειρόγραφους ναυτικούς χάρτες, άτλαντες, νησολόγια και έντυπους χάρτες και άτλαντες.


Μετονομασίες των Οικισμών της Ελλάδας 
Καταγραφή των οικισμών της Ελλάδας που μετονομάστηκαν την περίοδο 1913-1962 κατανεμημένων ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. 


Αρχείο Εραλδικών Μνημείων του Ελλαδικού Χώρου 
Συλλογή εραλδικών (οικοσήμων) του ελλαδικού χώρου από τον 13ο έως και τον 19ο αιώνα.


Έλληνες Ζωγράφοι μετά την Άλωση, 1450-1830 
Συλλογή που περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και πλήρη κατάλογο των έργων (φορητών εικόνων και τοιχογραφιών) των Ελλήνων επώνυμων ζωγράφων από το 1450 έως το 1830.


Οι Λειτουργοί της Ανώτατης, Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης (19ος αι.) 
Συλλογή βιογραφικών και εργογραφικών στοιχείων των εκπαιδευτικών που σπούδασαν στις σχολές εκπαιδευτικών και εργάστηκαν σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης κατά τον 19ο αιώνα. 


Ελληνικός Τύπος του Εξωτερικού 
Συλλογή τεκμηρίων (εικόνων και στοιχείων εντύπων) για τον ελληνικό Τύπο που εκδόθηκε στις βαλκανικές και παρευξείνιες περιοχές, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο. 


Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Επιχειρήσεις στο Αιγαίο 
Συλλογή φωτογραφιών και εγγράφων από ιστορικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνικές δραστηριότητες διαφόρων νησιών του Αιγαίου. 


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 
Μοναστηριακά αρχεία. Έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου 
Συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών έγγραφων του Αγίου Όρους και της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. 


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ KAI ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ 
Αρχαίες ελληνικές και λατινικές επιγραφές της Άνω Μακεδονίας, της Αιγαιακής Θράκης και της Αχαΐας 
Συλλογή αρχαίων ελληνικών και λατινικών επιγραφών (με τη μορφή εκτύπων και φωτογραφιών των ενεπίγραφων μνημείων) της Άνω Μακεδονίας, της Θράκης του Αιγαίου και της αχαϊκής πόλης των Πατρών.

Σάββατο, Ιουλίου 04, 2009

Απαγόρευση καπνίσματος από το..1856


Το κάπνισμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στην Ελλάδα από το 1856.
Διαβάστε προσεκτικά το διάταγμα του ελέω Θεού Βασιλέως Όθωνα που υπογράφει αντ΄αυτού η βασίλλισσα Αμαλία:
"απεφασίσαμεν και διατάττομεν.

Α΄. Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε διά καπνοσυρρίγγων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων."
Μήπως σας θυμίζει κάτι πρόσφατο;
Κι όμως η ημερομηνία είναι "Εν Αθήναις, την 31 Ιουλίου 1856"
Τελικά όπως είπε ο Ροΐδης η Ελλάδα μάλλον χρειάζεται μόνον ένα νόμο, τον περί εφαρμογής της κειμένης νομοθεσίας.
( Πηγή: http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/)

Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2009

Διαδραστικός πίνακας άρθρο στην Καθημερινή (2-7-2009)



Άρθρο της Καθημερινής 2-7-2009 για την κατασκευή διαδραστικού πίνακα με 41 ευρώ από τον Γιώργο Πλεύρη.

Τρίτη, Ιουνίου 16, 2009

Διαδραστκός πίνακας με 41 ευρώ.

Παίρνοντας αφορμή από τη δουλειά του ευφυούς Johnny Chung Lee (http://www.youtube.com/watch?v=5s5EvhHy7eQ&feature=related) κατασκεύασα με απλά υλικά και κόστος μόνο 41 ευρώ ένα διαδραστικό πίνακα που δουλεύει τέλεια. Δείτε το.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ http://johnnylee.net/projects/wii/

Σάββατο, Ιουνίου 13, 2009

Στο Νέο Μουσείο με το βιβλίο της Ντεκάστρο

Αναδημοσιεύω μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από το Ιστολόγιο του 6ου Λυκείου Καλλιθέας:

Στο Νέο Μουσείο με το βιβλίο της Ντεκάστρο 


Γνωρίζετε, βέβαια, ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει στις 20 Ιουνίου και πως μέχρι το τέλος του 2009 το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται με εισιτήριο μόλις ένα ευρώ.
Η πρότασή μας είναι να το επισκεφτείτε έχοντας πρώτα αγοράσει, διαβάσει και πάρει μαζί σας το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο " Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα μνημεία και τα έργα των ανθρώπων" (Εκδόσεις Μεταίχμιο). Το βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά και σε νέους, αναπλάθει τις ιστορίες των αγαλμάτων και εκθεμάτων του μουσείου, τους δίνει το λόγο ώστε ξεναγούν αυτά τον επισκέπτη στο χώρο και στο χρόνο της ιστορίας τους. Κείμενα απλά, σύντομα, λόγος γλαφυρός, εικονογράφηση πλούσια.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο είναι δασκάλα, παιδαγωγός και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και νέους, βιβλίων που εστιάζουν κυρίως στο χώρο της ιστορίας. Ενδεικτικά μερικοί τίτλοι: 


Βυζαντινή τέχνη, 
Διαβάζοντας τις βυζαντινές εικόνες, 
Η Αθήνα σε 7 διαδρομές, 
Η πόλη μας, 
Στην αγορά των αρχαίων αθηναίων, 
Στο μουσείο, 
Μικρές ιστορίες του Μουσείου, 
Πάμε στο Ναύπλιο;, 
Πάμε στην Κρήτη;, 
Πάμε στους Δελφούς;, 
Μακρυγιάννης, 
Λαϊκή τέχνη και πολλά άλλα. 


Δείτε εδώ δύο δείγματα από το βιβλίο: 


"Ένα μοσχαράκι για τη θεά"




«Με βρήκαν σε ένα σκάμμα πάνω στην Ακρόπολη μαζί με άλλα αγάλματα. Με είπαν Μοσχοφόρο, γιατί μεταφέρω ένα μοσχαράκι. Το μοσχαράκι ακουμπά απαλά το κεφάλι του στον ώμο μου. Νιώθω τη ζεστή ανάσα του κοντά στο πρόσωπό μου. Η ουρά του χαϊδεύει το μπράτσο μου. Το μάρμαρο όπου με σκάλισαν το έβγαλαν από τα λατομεία του Υμηττού. Ο Υμηττός είναι πολύ κοντά στην Αθήνα κι έτσι δεν κουράστηκαν πολύ για να το μεταφέρουν στο εργαστήριο. Πρόσεξε το κεφάλι μου. Τα μαλλιά μου είναι μακριά και έχουν μπούκλες. Για να μην πέφτουν στα μάτια μου, φοράω στο μέτωπο μια κορδέλα. Μπορεί να ήταν χρωματιστή... Τα μάτια μου, μεγάλα κι εκφραστικά, παρ΄ ότι τους λείπουν οι κόρες. Χαμογελάω ελαφρά, ίσως για να δείξω ότι αυτός που με αφιέρωσε ήταν ευχαριστημένος με την πράξη του. Άραγε μοιάζω με τον Ρόμβο - τον άντρα που με χάρισε στη θεά; Το γράφει η επιγραφή στο βάθρο μου». 


Το πρωί στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο...




Πλάσμα του μύθου, ένα όμορφο γυναικείο κεφάλι με μακριά μαλλιά να πέφτουν στους ώμους, πλάσμα με σώμα και πόδια λιονταριού, φτερά πουλιού... Είναι η Σφίγγα, που σου χαμογελάει φιλικά. Μήπως χαμογελάει γιατί σε βλέπει να κοιτάζεις με απορία τη μορφή της; Ήταν αδελφή του Κέρβερου, της Λερναίας Ύδρας κι άλλων τεράτων που γέννησαν οι γονείς της, η Έχιδνα και ο Τυφώνας, τέρατα κι αυτοί, ήταν εκείνη που έβαζε αινίγματα στους ανύποπτους διαβάτες κοντά στις πύλες της Θήβας; «Ποιο πλάσμα το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο, το βράδυ στα τρία;». «Είναι ο άνθρωπος», είπε ο Οιδίποδας. Ο μόνος που βρήκε τη λύση κι από τότε ο δρόμος έγινε ασφαλής. Η Σφίγγα της Ακρόπολης στεκόταν πάνω σε μια ψηλή κολόνα. Ήταν ανάθημα, δηλαδή προσφορά προς τη θεά. Ίσως την κατασκεύασαν για να θυμίζει στους ανθρώπους τους παλαιότερους χθόνιους θεούς που λατρεύονταν πριν από τους Ολύμπιους.

Το σπίτι μας η γη...


Αφιερώστε  περίπου μια ωρίτσα από τη ζωή σας ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ  και, αν μη τι άλλο, θα μείνει η αισθητική απόλαυση, αν κι ελπίζω ότι κάτι παραπάνω θα αποκομίσει ο καθένας μας.

Υann Arthus-Bertrand ο σκηνοθέτης της ταινίας με καταπλητικό φωτογραφικό υλικό στο ενεργητικό του που φιλοξενείται σε έναν υψηλής αισθητικής ιστότοπο. Δείτε τη γη από ψηλά, πορτραίτα ζώων και ανθρώπων και μέσα από 2000 φωτογραφίες από όλες τις ηπείρους, αλλάξτε τουλάχιστον το desktop του υπολογιστή σας.

Ας αρχίζετε τη δουλειά σας με μια όμορφη εικόνα της γης.

Δευτέρα, Ιουνίου 01, 2009

Νέα μηχανή αναζήτησης


Τη νέα της μηχανή αναζήτησης, με την ονομασία «Bing», παρουσίασε η Microsoft, φιλοδοξώντας αυτή τη φορά να “πριονίσει» την κυριαρχία της Google, πράγμα καθόλου εύκολο όμως, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC.
Η Μicrosoft, σύμφωνα με το “Advertising Age”, ετοιμάζει τεράστια διαφημιστική καμπάνια ύψους 80 – 100 εκατ. δολ. για την προώθηση της Bing, που υπόσχεται να κάνει απλούστερες τις αναζητήσεις και πιο «έξυπνες», καταλαβαίνοντας την πρόθεση του ερωτώντος χρήστη. Παράλληλα, η αναζήτηση θα φέρνει εμπλουτισμένα αποτελέσματα, π.χ. η αναζήτηση για ένα προϊόν θα φέρνει επίσης συνδέσμους για κριτικές του προϊόντος, ανταλλακτικά γι’ αυτό, καταστήματα που το πουλάνε και άλλες πληροφορίες.
Άλλη μια ¨επιτυχημένη;;;;" προσπάθεια μίμησης του Γούγλη που κυριαρχεί στη δικτυακή αναζήτηση με ποσοστό πάνω από 70% με δεύτερη τη Yahoo με λιγότερο από 20%.
Το ιδιαίτερο της αρχικής σελίδας - πέρα από τη μίμηση- είναι ότι παρουσιάζεται και μια χαρακτηριστική εικόνα της χώρας του κάθε χρήστη.

Πέμπτη, Μαΐου 14, 2009

Η Πληροφορική της Αρχαιολογίας

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας δημιούργησε αυτό το μικρό αριστούργημα χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές σάρωσης(time-of-flight laser scanning, structured light scanning, photometric stereo, inverse global illumination, photogrammetric modeling, imagebased rendering, BRDF measurement, and monte-carlo global illumination)επανένωσε τον Παρθενώνα με τον γλυπτό του διάκοσμο που βρίσκεται -ακόμα- στο Μουσείο του Λονδίνου.

Εξαιρετική δουλειά.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σάββατο, Απριλίου 11, 2009

"Κλειστή Ζώνη"



Ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που δημοσιεύτηκε μέσω ‘Ιντερνετ και φέρει τη σφραγίδα του βραβευμένου Εβραίου σκηνοθέτη Γιόνι Γκούντμαν (Βαλς με τον Μπασίρ), προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ. Ο λόγος είναι ότι το 90 δευτερολέπτων φιλμάκι ευελπιστεί να περιγράψει την περιορισμένη ζωή των κατοίκων της Γάζας.

Το φιλμ, που ονομάζεται «Κλειστή Ζώνη» περιγράφει την προσπάθεια ενός παιδιού που ζει στη Λωρίδα της Γάζας, να κυνηγήσει ένα πουλί η οποία είναι μάταιη καθώς ο δρόμος κλείνει συνεχώς μπροστά του.

Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι σκοπός του φιλμ ήταν να αλλάξει τις παγιωμένες πεποιθήσεις περί καλού και κακού που κυριαρχούν στην πατρίδα του. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούν ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πραγματικοί άνθρωποι. Προτιμούν να τους θεωρούν κάτι κακό. Ότι όλοι είναι όπως τα μέλη της Χαμάς. Είναι εύκολο να λες “ας τους τιμωρήσουμε, ας τους σκοτώσουμε όλους” και πιο δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις σαν καθημερινούς ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» δήλωσε ο Γκούντμαν στην Jerusalem Post.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φιλμ προωθεί τους σκοπούς της ισραηλινής οργάνωσης Gisha που στα εβραϊκά σημαίνει «Πρόσβαση». Η οργάνωση με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η ταινία, έχει ως στόχο να κινήσει την συμπάθεια των Ισραηλινών για «τα ανθρώπινα πλάσματα, τα οποία δεν μπορούν καν να προσπαθήσουν να πραγματώσουν τις επιδιώξεις και τα όνειρά τους, λόγω της απαγόρευσης να μετακινηθούν».

Ο Σαρί Μπασί, διευθυντής της οργάνωσης αναφέρει στην εφημερίδα ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και ότι αυτή η παραβίαση με τη σειρά της εμποδίζει τους ανθρώπους να εξασκήσουν μία σειρά άλλων βασικών δικαιωμάτων (παιδεία, τροφή, ιατρική περίθαλψη, ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, ελευθερία της έκφρασης κ.α.) «Είναι παράνομος, βάσει του διεθνούς δικαίου» δηλώνει.

Η ταινία έρχεται να δώσει φωνή στους σκοπούς της οργάνωσης Gisha, η οποία έρχεται να ενωθεί με τις φωνές πολλών άλλων διεθνών οργανώσεων, οι οποίες αντιτίθενται στον αποκλεισμό που υφίστανται 1,5 εκατ. άνθρωποι από τον Ιούλιο του 2007.

Ο Γκούντμαν ξεκίνησε την δημιουργία του φιλμ πριν την ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία 1.300 Παλαιστίνιοι – 400 παιδιά μεταξύ αυτών – έχασαν τη ζωή τους, όμως μετά την επέμβαση η σύντομη ταινία αποκτά άλλο βάρος, καθώς τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα.

Ο ισραηλινός καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ Μπεν Ελιέζερ για παράδειγμα χαρακτήρισε το φιλμάκι «αηδιαστικό».

Αναδημοσίευση από http://www.cosmo.gr/Cinema/Israel/232793.html

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2009

ΠΩΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΥΓΟ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ


Η ανθρώπινη ευφευρετικότητα συνεχίζει να μας εκπλήσει..

ΥΓ Δοκιμάστε το σπίτι σας.. :-)

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

Δημιουργική γραφή

Επειδή και στο παρελθόν έχουμε συζητήσει ιδέες μέσα από τις οποίες θα ήταν δυνατόν να εμπλέξουμε τους μαθητές μας σε δημιουργική παραγωγή λόγου, δείτε την προσπάθεια που κάνουμε φέτος με ένα τμήμα της τρίτης γυμνασίου στο οποίο διδάσκω γλώσσα και λογοτεχνία μέσα από το ιστολόγιό μας "Δημιουργική Γραφή".

Μικρές ιδέες ... για να είναι εφαρμόσιμες, μέχρι να είμαστε έτοιμοι και για μεγαλύτερα και πιο ενδιαφέροντα σχέδια. Τα παιδιά, τελικά, θέλουν κι αυτά το χρόνο τους για να αφομοιώσουν και να ενσωματώσουν την τεχνολογία σε σχέση με τη μαθησιακή διαδικασία, είτε γιατί δεν έχουν όλα πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι, είτε γιατί απλά έχουν φτιάξει σχήματα στο μυαλό τους και πρέπει να τα αλλάξουν. Όταν παρόλα αυτά, κάποιοι έστω, αρχίζουν να κινητοποιούνται το αποτέλεσμα είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον και μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο.

Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2009

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ



Sign up for Earth Hour! - I VOTE EARTH: Γιώργος Πλεύρης

   Earth Hour 2009 by WWF - Sign up for Earth Hour!

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ..
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ.

Τετάρτη, Μαρτίου 11, 2009

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΦΩΣ


Το εισαγωγικό βιντεάκι που έφτιαξα για τη διάλεξη του Γιώργου Γραμματικάκη.

Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2009

Έρη Ρίτσου: "Ο πατέρας μου είχε πλήρη συνείδηση της αξίας του έργου του"

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Μακεδονία (1/3/2009) μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη της κόρης του Γ. Ρίτσου, Έρης, με τίτλο "Ο πατέρας μου είχε πλήρη συνείδηση της αξίας του έργου του", στην οποία μιλά για την προσωπικότητα και το έργο του πατέρα της.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2009

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Ζωντανές μεταδόσεις από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Η δημιουργία του σύμπαντος και το αρχέγονο φως
Στις: 27/02/2009, 'Ωρα 'Εναρξης: 19:00:00 - 'Ωρα Λήξης Μετάδοσης: 21:00:00
Η εκδήλωση θα μεταδίδεται απευθείας στο διαδίκτυο (webcasting) μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.) από την σελίδα αυτή.
Για σύνδεση επιλέξτε:

1. Όσοι διαθέτουν Windows Media Player 9 ή παλαιότερα: http://vod.sch.gr/asx/live/kastoria_27-02-09-vod-h.asx
2. για νεώτερη έκδοση του windows media player (10,11):http://vod.sch.gr/asx/live/kastoria_27-02-09-vod-m.asx

Εναλλακτικά:

1. όσοι διαθέτουν windows media player 9 ή παλαιότερα: http://vod.sch.gr/asx/live/kastoria_27-02-09-rts-h.asx
2. για νεώτερη έκδοση του windows media player (10,11): http://vod.sch.gr/asx/live/kastoria_27-02-09-rts-m.asx

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009

Κινέζικος πολλαπλασιασμός



Για κοιτάξτε πώς πολλαπλασιάζουν οι Κινέζοι. Προπαίδεια τέλος.

Palaiokostas airlines



Το δις εξαμαρτείν..
Ουδέν σχόλιον

Κυριακή, Φεβρουαρίου 22, 2009

Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR)

Sign up for Earth Hour! - ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

Earth Hour 2009 by WWF - Sign up for Earth Hour!

Το WWF Ελλάς φέτος διοργανώνει την Ώρα της Γης και στην Ελλάδα.

Η Ώρα της Γης (Earth Hour) είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Στo πλαίσιό της, καλούμε τους πολίτες όλου του κόσμου να σβήσουν τα φώτα τους για μια ώρα το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 και ώρα 20.30.
Στόχος μας είναι η συμμετοχή ενός δισεκατομμυρίου πολιτών και χιλίων πόλεων σε ολόκληρο τον πλανήτη έτσι ώστε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου να λάβουν μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Δήλωσε και εσύ συμμετοχή, ενίσχυσε την ελληνική παρουσία και μάθε περισσότερα για το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στην ιστορία του πλανήτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.earthhour.org/s ignup/gr:el
Μην ξεχνάς, το κλίμα είναι στο χέρι σου!

Τι μπορείτε να κάνετε:
Μπορείτε να συμμετέχετε απλά σβήνοντας τα φώτα στο χώρο σας από τις 20:30 έως τις 21:30 το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να πετύχει η Ώρα της Γης 2009.

* Εγγραφείτε τώρα. Δηλώστε επίσημα τη συμμετοχή σας στην Ώρας της Γης και βρείτε χρήσιμες συμβουλές και εργαλεία για να μειώσετε το καθημερινό ενεργειακό σας αποτύπωμα

* Πείτε το στους φίλους σας. Ή ακόμα καλύτερα πείτε το στους φίλους σας, την οικογένειάς σας και στους συνεργάτες σας. Ενθαρρύνετέ τους να δηλώσουν και αυτοί συμμετοχή στην ιστοσελίδα μας. Μπορείτε να στείλετε με email το link αυτής της ιστοσελίδας και να κινητοποιήστε ακόμα περισσότερα άτομα.

* Πείτε τη δική σας Ιστορία. Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την οικογένεια και την τοπική σας κοινωνία; Θέλουμε να μάθουμε πως γίνεστε μέρος της λύσης.

* Οργανώστε την δική σας "Ώρα της Γης"
Κατεβάστε από εδώ όλο το υποστηρικτικό υλικό που θα χρειαστείτε για να οργανώσετε την δική σας Ώρα της Γης
Signup to GiverSign

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ



Θα χαρώ πολύ να σας δω στη διάλεξη που διοργανώνω.
Ίσως κάποια στιγμή όλοι πρέπει να κοιτάξουμε τα άστρα....

Blog-άρισμα στη λογοκρισία

Το κουτί της Πανδώρας - 17 Φεβρουαρίου, 2009
Παρουσίαση: Κώστας Βαξεβάνης
Ο Κώστας Βαξεβάνης στο χθεσινοβραδινό «Κουτί της Πανδώρας» είχε αφιέρωμα στα ελληνικά blogs. Το θεώρησα εξαιρετικό από όλες τις απόψεις.
Δείτε το. (Διάρκεια 58 λεπτά)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009

Σαν σήμερα ... 100 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου


18 Φεβρουαρίου του 1909 γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μ. Ασίας μια σημαντική παρουσία για τα ελληνικά γράμματα, η Διδώ Σωτηρίου.

Με τα γραπτά της υπηρέτησε τόσο τη λογοτεχνία όσο και τη δημοσιογραφία. Ανήκει στους έλληνες πεζογράφους του μεσοπολέμου και τα έργα της, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, αντλούν τη θεματολογία τους από τη μικρασιατική καταστροφή, την περίοδο του εμφυλίου και την μετά τον εμφύλιο περίοδο της ελληνικής ιστορίας ("Ματωμένα χώματα", "Εντολή", "Κατεδαφιζόμεθα").

Το 2001 η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε προς τιμήν της το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου", το οποίο απονέμεται σε όποιον ξένο ή έλληνα συγγραφέα αναδεικνύει μέσα από το έργο του την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα.

Πέθανε στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου του 2004.

Δε θα 'πρεπε το 2009 να περιλαμβάνει στο ημερολόγιό του κάποιες εκδηλώσεις τιμής και για κείνη; Τίποτε δεν βρήκα να έχει ανακοινωθεί! Να συμπληρώσω αισιόδοξα "ακόμα"; Ή είναι μια ακόμη ξεχασμένη επέτειος;

Γιάννης Ρίτσος

Ἡ ἀράχνη


Κάποτε, μιὰ τυχαία κι ἐντελῶς ἀσήμαντη λέξη
προσδίδει μιὰ ἀπροσδόκητη σημασία στὸ ποίημα,
ὅπως π.χ. στὸ ἐγκαταλειμμένο ὑπόγειο, ὅπου
κανεὶς δὲν κατεβαίνει ἀπὸ καιρό, τὸ μεγάλο, ἄδειο κιοῦπι.
στὸ σκοτεινό του χεῖλος περπατάει χωρὶς νόημα μιὰ ἀράχνη,
(χωρὶς νόημα γιὰ σένα, μὰ ἴσως ὄχι γιὰ κείνην).


Ποιήματα 1958-1967, τόμ. Θ΄, ἔκδ. Κέδρος, Ἀθήνα 1989, σ. 216.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009

Το 2009 «Έτος Ρίτσου»

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του Γιάννη Ρίτσου. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2009 «Έτος Ρίτσου» και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό καθώς και το συντονισμό των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό του. Στις 21 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αναμένεται να λειτουργήσει ειδικός διαδικτυακός τόπος του ΕΚΕΒΙ αφιερωμένος στον ποιητή με γραπτό και οπτικοακουστικό υλικό από το ποιητικό και εικαστικό έργο του, φωτογραφικά ντοκουμέντα, κλπ.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), όπου μπορείτε από τώρα να βρείτε στοιχεία για τη βιογραφία, βιβλιογραφία & εργογραφία του λογοτέχνη μας.

Με την αφορμή την επετειακή αυτή χρονιά κυκλοφορούν:

  • Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου λεύκωμα με χρονολόγιο της ζωής του Γιάννη Ρίτσου, εργοβιογραφία, βιβλιογραφία με μελέτες, άρθρα, ανθολόγιο, φωτογραφικό υλικό, κ.ά. Η ειδική αυτή έκδοση θα διατίθεται σε σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συνοδεύεται από cd με τη φωνή του ποιητή (ανέκδοτο ηχητικό ντοκουμέντο). Τη φιλολογική επιμέλεια του λευκώματος έχουν αναλάβει οι κ.κ. Χρύσα Προκοπάκη και Νινέττα Μακρυνικόλα με τη συνεργασία της κ. Αγγελικής Κώττη.
  • Η έκδοση από το “Αρχείο Κρήτης” και το Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη του βιβλίου - λευκώματος «Γιάννης Ρίτσος -αυτοβιογραφία» που παρουσιάζει το έργο και την πορεία ζωής του ποιητή, με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα: χειρόγραφα ποιημάτων, σημειώσεις, δελτάρια αλληλογραφίας, ανέκδοτες φωτογραφίες, αυτόγραφα και το εικαστικό έργο του. Το λεύκωμα περιλαμβάνει και dvd στα ελληνικά και αγγλικά με αυτοβιογραφική κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε το 1984 στους τόπους που έζησε ο Γ. Ρίτσος: Μονεμβασιά, Αθήνα, Καρλόβασι Σάμου και στις εξορίες: Κοντοπούλι Λήμνου, Άη Στράτης, Μακρόνησος και Γυάρος, διάρκειας 78΄.
  • Το 2005 το Μουσείο Μπενάκη είχε οργανώσει συνέδριο με θέμα “Ο ποιητής και ο πολίτης Γιάννης Ρίτσος” και κυκλοφορεί πια η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου αυτού (από τις εκδόσεις Κέδρος) σε έναν καλαίσθητο τόμο υπό την επιμέλεια της Αικατερίνης Μακρυνικόλα και του Στρατή Μπουρνάζου. Η έκδοση αυτή συνεισφέρει στην πρόσληψη του ποιητή υπό το φως νέων προβληματισμών και με τη συμβολή των σύχρονων μελετητών του έργου του, ελλήνων και ξένων.
  • Στον τόμο “Τροχιές σε διασταύρωση” συγκεντρώθηκαν σαράντα εννέα δελτάρια και είκοσι οκτώ γράμματα του ποιητή προς τον Άρη Αλεξάνδρου και, κυρίως, προς τη σύντροφό του και ποιήτρια Καίτη Δρόσου, σταλμένα από τόπους εξορίας. Το υλικό αυτό εκτός από τεκμήριο μιας μεγάλης φιλίας μεταξύ των προαναφερθέντων συνιστά και ντοκουμέντο με σημαντική ιστορική και λογοτεχνική αξία.

Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ανακοινώθηκαν, επιτέλους, τα αποτελέσματα πιστοποίησης Β΄ Επιπέδου. Μπείτε στο MIS με τους κωδικούς σας και από την επιλογή "Διαχείριση Αιτήσεων Πιστοποίησης" στην "Προβολή αποτελεσμάτων πιστοποίησης", όπου θα δείτε το τελικό αποτέλεσμα της πιστοποίησής σας.
Μέχρι στιγμής μαθαίνω μόνον για επιτυχόντες!

Στείλτε μου τα νέα σας!

Κυριακή, Ιανουαρίου 18, 2009

Τραγούδι για τη Γάζα



We will not go down (Τραγούδι για τη Γάζα)

Συνθέτης-τραγουδιστής: Μichael Heart.
Copyright 2009.

Στίχοι:
A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die

We will not go down
In the night, without a fight

We will not go down
In Gaza tonight

Κατεβάστε το τραγούδι ελεύθερα, κι αν θέλετε, βοηθήστε μέσω του ΟΗΕ.

Σάββατο, Ιανουαρίου 10, 2009

Καλή Χρονιά και καλή δύναμη