Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009

Το 2009 «Έτος Ρίτσου»

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του Γιάννη Ρίτσου. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2009 «Έτος Ρίτσου» και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό καθώς και το συντονισμό των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό του. Στις 21 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αναμένεται να λειτουργήσει ειδικός διαδικτυακός τόπος του ΕΚΕΒΙ αφιερωμένος στον ποιητή με γραπτό και οπτικοακουστικό υλικό από το ποιητικό και εικαστικό έργο του, φωτογραφικά ντοκουμέντα, κλπ.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), όπου μπορείτε από τώρα να βρείτε στοιχεία για τη βιογραφία, βιβλιογραφία & εργογραφία του λογοτέχνη μας.

Με την αφορμή την επετειακή αυτή χρονιά κυκλοφορούν:

  • Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου λεύκωμα με χρονολόγιο της ζωής του Γιάννη Ρίτσου, εργοβιογραφία, βιβλιογραφία με μελέτες, άρθρα, ανθολόγιο, φωτογραφικό υλικό, κ.ά. Η ειδική αυτή έκδοση θα διατίθεται σε σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συνοδεύεται από cd με τη φωνή του ποιητή (ανέκδοτο ηχητικό ντοκουμέντο). Τη φιλολογική επιμέλεια του λευκώματος έχουν αναλάβει οι κ.κ. Χρύσα Προκοπάκη και Νινέττα Μακρυνικόλα με τη συνεργασία της κ. Αγγελικής Κώττη.
  • Η έκδοση από το “Αρχείο Κρήτης” και το Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη του βιβλίου - λευκώματος «Γιάννης Ρίτσος -αυτοβιογραφία» που παρουσιάζει το έργο και την πορεία ζωής του ποιητή, με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα: χειρόγραφα ποιημάτων, σημειώσεις, δελτάρια αλληλογραφίας, ανέκδοτες φωτογραφίες, αυτόγραφα και το εικαστικό έργο του. Το λεύκωμα περιλαμβάνει και dvd στα ελληνικά και αγγλικά με αυτοβιογραφική κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε το 1984 στους τόπους που έζησε ο Γ. Ρίτσος: Μονεμβασιά, Αθήνα, Καρλόβασι Σάμου και στις εξορίες: Κοντοπούλι Λήμνου, Άη Στράτης, Μακρόνησος και Γυάρος, διάρκειας 78΄.
  • Το 2005 το Μουσείο Μπενάκη είχε οργανώσει συνέδριο με θέμα “Ο ποιητής και ο πολίτης Γιάννης Ρίτσος” και κυκλοφορεί πια η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου αυτού (από τις εκδόσεις Κέδρος) σε έναν καλαίσθητο τόμο υπό την επιμέλεια της Αικατερίνης Μακρυνικόλα και του Στρατή Μπουρνάζου. Η έκδοση αυτή συνεισφέρει στην πρόσληψη του ποιητή υπό το φως νέων προβληματισμών και με τη συμβολή των σύχρονων μελετητών του έργου του, ελλήνων και ξένων.
  • Στον τόμο “Τροχιές σε διασταύρωση” συγκεντρώθηκαν σαράντα εννέα δελτάρια και είκοσι οκτώ γράμματα του ποιητή προς τον Άρη Αλεξάνδρου και, κυρίως, προς τη σύντροφό του και ποιήτρια Καίτη Δρόσου, σταλμένα από τόπους εξορίας. Το υλικό αυτό εκτός από τεκμήριο μιας μεγάλης φιλίας μεταξύ των προαναφερθέντων συνιστά και ντοκουμέντο με σημαντική ιστορική και λογοτεχνική αξία.

4 σχόλια:

sofia είπε...

Μπράβο Άννα! Ενθουσιάστηκα γιατί ήδη έχουμε ξεκινήσει στο σχολείο δραστηριότητες για το Έτος Ρίτσου, οπότε οι ανάρτηση σου δίνει σημαντική βοήθεια.

annboukou είπε...

Σοφία, επικοινώνησε και με το ΕΚΕΒΙ έχουν προγραμματίσει κινητή έκθεση για το Ρίτσο στην Ελλάδα και μπορείς ως σχολείο να δηλώσεις ότι ενδιαφέρεσαι να σε επισκεφτούν ώστε να το προγραμματίσουν. Θα βρεις στοιχεία στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ, αν δυσκολευτείς στείλε μου email να σου πω με ποιον να μιλήσεις.

annboukou είπε...

Και δες και το blog

http://www.ritsosgiannis.blogspot.com/

Διονύσης Μάνεσης είπε...

( Μια χαρά ανάρτηση, μπράβο σας)

Δυστυχώς, η έκθεση του ΕΚΕΒΙ δεν είναι ακόμα έτοιμη. Ρωτήσαμε πριν λίγες μέρες και μας είπαν πως δεν είχαν τα κονδύλια κλπκλπ. Τις ανακοινώσεις, βέβαια, τις έχουν κάνει και τις διαφημίζουν εδώ και καιρό...
Καλές εκδηλώσεις ας έχουμε. Ο Ρίτσος "ακουμπάει" καλά στα παιδιά ( αναφέρομαι τουλάχιστον σ' αυτά του λυκείου), βρίσκουν μέσα στους στίχους του στοιχεία που τα εκτιμούν και τους τονώνουν.
Καλό σας βράδυ.