Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2009

Σώμα Ελληνικών Κειμένων (;)

Όπως πληροφορήθηκα από τον ιστότοπο της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, είναι πια διαθέσιμο διαδικτυακά το Σώμα Ελληνικών Κειμένων (ΣΕΚ), προϊόν της συνεργασίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου με συνχρηματοδότηση από την Επιτροπή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου και το πρόγραμμα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Η εναλλακτική ιστοσελίδα διεπαφής χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Καποδίστριας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο το Διονύση Γούτσο, καθηγητή του Τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρόσβαση στο σώμα κειμένων είναι δωρεάν για όλους, με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή με έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και η χρήση της ιστοσελίδας προορίζεται για ακαδημαϊκούς σκοπούς και προώθηση της έρευνας.

Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα, δοκίμασα την αναζήτηση και δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την πρώτη εντύπωση που απεκόμισα, λαμβάνοντας σοβαρά τα όσα επαγγέλεται η ανακοίνωση στην Πύλη.

Το περιβάλλον διεπαφής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ενός ερευνητή, γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στις απαιτήσεις ενός καθηγητή δευτεροβάθμιας, όπως εγώ.

Η αναζήτηση, απλή ή σύνθετη, δεν αναγνωρίζει τους κλιτικούς τύπους και πρέπει για κάθε όρο να ψάχνει κανείς με όλους τους κλιτικούς τύπους!! Φανταστείτε να ψάχνετε κάποιο ρήμα! Δεν αντιλαμβάνεται καν το σύνηθες * ή % για να ψάξει κανείς με τμήμα του όρου που αναζητά.

Στη σύνθετη αναζήτηση πάλι, μπορεί να προσδιοριστεί πιο συγκεκριμένα το πεδίο με βάση 5 κατηγορίες, στις οποίες όμως δεν μπορεί κανείς να επιλέξει περισσότερες από μια υποκατηγορίες. Εγώ δοκίμασα τυχαία να επιλέξω με shift περισσότερες κατηγορίες και δεν μου επέστρεψε κανένα αποτέλεσμα. Η άμεση αποεπιλογή επίσης υποκατηγορίας δεν είναι δυνατή, αν δεν επιλέξεις στη θέση της κάποια άλλη, χρειάζεται να ανανεώσεις την αναζήτηση.

Στα αποτελέσματα αναζήτησης πάλι, υποτίθεται ότι μπορούμε να δούμε το περικείμενο. Στο απόσπασμα που προσφέρεται συχνά δεν τηρείται καν η σύμβαση να παρατίθεται το σύνολο της πρότασης στην οποία εντάσσεται η λέξη της αναζήτησης και, επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο σύνολο του κειμένου. Στα στοιχεία του περικειμένου προσφέρεται μόνον ένας κωδικός του τεκμηρίου και η πρόσβαση στο σύνολό του είναι αδύνατη- αν κάνω λάθος εγώ, ενημερώστε με. Τα κείμενα φαίνεται να είναι πρόχειρα σκαναρισμένα και να διατηρούν τους αριθμούς των παραπομπών σε υποσημειώσεις ή να έχουν λάθη από αποτυχημένη ανάγνωση του λογισμικού οπτικής αναγνώρισης.

Σταγόνα στον ωκεανό και η αλλαγή των στοιχείων του προφίλ. Ενώ δήλωσα καθηγητής Δ.Ε. στη αρχική εγγραφή, η σελίδα αποφάσισε ότι είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής και δεν το αλλάξει με τίποτε!

Σκέφτομαι, μήπως άραγε μας έχει καλομάθει η Πύλη;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή συνάδελφε,
μόλις τώρα διάβασα (στο πλαίσιο περιήγησής μου στο διαδίκτυο) το άρθρο που αναρτήσατε προ διμήνου σχετικά με το Σώμα Ελληνικών Κειμένων (ΣΕΚ). Επισημαίνετε με πολλή μεγάλη ευστοχία τις αδυναμίες του περιβάλλοντος διεπαφής του ΣΕΚ. Πιστεύω ότι οι αδυναμίες αυτές το καθιστούν τόσο δυσλειτουργικό, ώστε σχεδόν αποκλείουν τη δυνατότητα αξιοποίησής του στην εκπαίδευση. Το γεγονός είναι αρκετά απογοητευτικό, αφενός γιατί το συγκεκριμένο εργαλείο το περιμέναμε εδώ και μερικά χρόνια (συγκεκριμένα, εγώ το περίμενα από το 2003, που ο σχεδιασμός του ανακοινώθηκε επίσημα από τον κ. Γούτσο στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας) και αφετέρου γιατί πρόκειται για ένα σώμα κειμένων πολύ μεγαλύτερο σε όγκο από αυτό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, επομένως πολύ πιο αντιπροσωπευτικό για τη νέα ελληνική. Επιπλέον είναι προσβάσιμο χωρίς συνδρομή σε αντίθεση με το επίσης μεγάλο σε όγκο σώμα του ΙΕΛ.
Ευελπιστώ ότι οι αδυναμίες αυτές είναι προσωρινές, καθώς πιστεύω ότι η ομάδα εργασίας και κυρίως ο επιστημονικός υπέυθυνος γνωρίζουν πολύ καλά τις προδιαγραφές που ισχύουν διεθνώς για τα αντίστοιχα περιβάλλοντα.
Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία, ότι στο Σώμα Νέων Ελληνικών Κειμένων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας έχει διαμορφωθεί ένα λειτουργικό περιβάλλον διεπαφής, μετά από υπομονετική και προσεκτική δουλειά συνεργατών του ιδρύματος και με σχετικά μικρή οικονομική και τεχνική υποστήριξη.
Νομίζω ότι είναι χρήσιμο και εποικοδομητικό να καταθέσετε (και εσείς) την άποψή σας στον επιστημονικό και τεχνικό υπεύθυνο του έργου (οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των δύο είναι διαθέσιμες στο διαδικτυκό τόπο του ΣΕΚ).
Φιλικά και συναδελφικά
Ιωάννα Χαλισιάνη