Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2008
Διαδικασίες Πιστοποίησης Β Επιπέδου
Δύο φάσεις. Αυτοματοποιημένο και μη αυτοματοποιημένο μέρος. 40% και 60%.
Λεπτομέρειες εδώ.
Καλή επιτυχία σε όλες και όλους.....όποτε κι αν χρειαστείτε..
Κυριακή, Ιουνίου 29, 2008
Επιμορφωτής και επιμορφούμενος
Δημοσιευμένο από τον : terracomputerata
Ένας άντρας βρίσκεται μέσα σε ένα αερόστατο και συνειδητοποιεί ότι έχει χαθεί. Μειώνει ύψος και βλέπει έναν άλλο άντρα στο έδαφος.
Μειώνει κι άλλο ύψος και του φωνάζει :
«Συγγνώμη, μπορείτε να με βοηθήσετε; Υποσχέθηκα σ’ ένα φίλο ότι θα τον συναντούσα εδώ και μια ώρα, αλλά δεν ξέρω πού βρίσκομαι.» Ο άντρας από κάτω του απαντάει :
«Είσαι σ’ ένα αερόστατο ζεστού αέρα σε ύψος 15 περίπου μέτρων από το έδαφος. Βρίσκεσαι στις 38 μοίρες ανατολικά γεωγραφικό μήκος και στις 23 βόρεια γεωγραφικό πλάτος.»- Μήπως είσαι επιμορφωτής; ρωτάει ο αιωρούμενος.
- Ναι είμαι, λέει εκείνος στο έδαφος, πώς το κατάλαβες;
- Κοίτα, ό,τι μου είπες είναι τεχνικά σωστό, αλλά δεν έχω ιδέα τι να κάνω με τις πληροφορίες που μου έδωσες… και το γεγονός παραμένει ότι είμαι ακόμη χαμένος… Ειλικρινά δε με βοήθησες και πολύ ως τώρα…
- Εσύ πρέπει να είσαι επιμορφούμενος! λέει ο από κάτω.
- Πράγματι. Εσύ πώς το κατάλαβες;
- Κοίτα, δεν ξέρεις πού είσαι, ούτε πού πας. Έχεις ανέλθει στο ύψος σου χάρη σε μια μεγάλη φούσκα. Έδωσες μια υπόσχεση που δε γνωρίζεις πώς να την κρατήσεις. Περιμένεις από τους από κάτω σου να λύσουν τα προβλήματά σου. Το θέμα είναι ότι βρίσκεσαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση όπου βρισκόσουν πριν με ρωτήσεις, αλλά κατά κάποιον τρόπο, τώρα είναι δικό σου το σφάλμα!
credit to Stella
Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2008
Κλεμμένες λέξεις, αλλά όχι και ιδέες: δημιουργικής γραφής συνέχεια
Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2008
Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2008
Άρτυμα φιλοσοφίας στην καλοκαιρινή ραθυμία
Πέμπτη, Ιουνίου 19, 2008
Διαδικτυακό παιγνίδι με "φόντο" την αρχαιότητα
Εάν δεν μπορούμε να κινητοποιήσουμε αλλιώς τους μαθητές μας, μήπως μπορούμε να δοκιμάσουμε με ένα διαδικτυακό παιγνίδι που εξελίσσεται στην Μεσόγειο στους αρχαίους χρόνους; Κάτι σαν δούρειος ίππος για να αναζητήσουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα- από ιστορικές πια πηγές.
Στοιχεία για το παιγνίδι-οδηγίες:
Ξεκινώντας το Ikariam, η μόνη σας ιδιοκτησία είναι ένα μικρό κομμάτι γης, σε μια παραλία.Μπορείτε να το μεταμορφώσετε σε μια αναπτυσόμενη πόλη και πρωτεύουσα μιας παντοδύναμης νησιωτικής αυτοκρατορίας;
Υπάρχουν πέντε πόροι που κατανέμονται στα νησιά του κόσμου:Οικοδομικό Υλικό,
Κρασί,
Μάρμαρο,
Κρυστάλλινο Γυαλί και
Θείο.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οπωσδήποτε θα χρειαστείς πολύ οικοδομικό υλικό-διόρισε εργάτες προκειμένου να πάρεις οικοδομικό υλικό και να επεκτείνεις τα αποθέματα πόρων μαζί με άλλους παίκτες στο νησί!
Τέσσερις έμπιστοι σύμβουλοι βρίσκονται στο πλευρό σας, δίνοντας σας όλες τις επίκαιρες πληροφορίες, ώστε να έχετε πάντα το προβάδισμα.
Όταν φωτίζονται, σημαίνει πως κάποιο νέο μύνημα υπάρχει για εσας. Έτσι θα πορείτε να έχετε συνεχώς ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις από τους Συμβούλους σας.
Αφότου έχετε ταξινομίσει τις προμήθειες των πόρων σας, μπορείτε να αρχίσετε να επεκτείνετε την πόλη σας.
1. Στην Ακαδημία, μπορείτε να κάνετε τρομερές ανακαλύψεις κι εφευρέσεις.
2. Με τους Στρατώνες, μπορείτε να εκπαιδεύσετε στρατιώτες.
3. Χτίζοντας ένα εμπορικό λιμάνι κι εμπορικά πλοία, θα σας επιτρέψει να εμπορεύεστε πόρους και αγαθά με άλλους παίκτες.
Τετάρτη, Ιουνίου 18, 2008
Οn line βοήθεια για τη διαχείριση του blog σας.
Λίγη έμπνευση για προχωρημένους και πρόκληση για αρχάριους
Τhere she is (step 1): Quand une lapine tombe amoureuse d'un chat.
http://www.koreus.com/animation/amourchatlapine.html
Τhere she is (step 2): amour chat lapine, les mésaventures d'un chat pour apporter le gateau d'anniversaire à sa copine lapine
http://www.koreus.com/animation/sambakza-there-she-is-step2.html
There she is (step 3): Le 3ème épisode d'une histoire d'amour entre un chat et une lapine. Une animation réalisé par amalloc de SamBakZa. Titre de d'épisode "There She Is!! step3 - Doki&Nabi"
http://www.koreus.com/animation/there-she-is-step-3.html
Νέος τρόπος παρασκευής ποπ-κορν ή πώς να ψηθείτε ηλεκτρονικά
Κινητό + καλαμπόκι = ποπ κορν - βίντεο!!!!
(μεταφέρω το βίντεο που ανήρτησε ο Σ. Ναστόπουλος στο blog του Πακε Ιωαννίνων)
Tα πρακτικά του συνεδρίου στην Ημαθία
Μπορείτε όμως, αν θέλετε, να δείτε και απευθείας μόνον όσες εισηγήσεις αφορούν στα φιλολογικά μαθήματα.
Αδαμίδου Δ. «Οι Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία της κλασικής γραμματείας - Μελέτη περίπτωσης "Η αποθέωση του Αινεία" (Βιργίλιος)»
Ακριτίδου Μ. «Μια πολυμεσική περιδιάβαση στην Αρχαία Ελλάδα: “Αρχαία Ελληνικά από μετάφραση Α’ και Β’ Γυμνασίου”. Κριτική προσέγγιση και διδακτική αξιοποίηση του συνοδευτικού πολυμεσικού υλικού»
Δαγδιλέλης Β., Δρόσος Γ., Μιμιλίδου Π. «Imagine…»
Θέμελη Στ., Ασκιανάκη Κ. «Αρχαίοι Πολιτισμοί»: Ένας μικρόκοσμος με Αβάκιο E-Slate για το μάθημα των Αγγλικών»
Καπραβέλου Α. «Ανάπτυξη ηλεκτρονικής διδακτικής ενότητας για την καλλιέργεια της επιχειρηματολογίας σε διαπολιτισμικές λυκειακές τάξεις»
Καπραβέλου Α., Λέμα Ι. «Πλεονεκτήματα και όρια της χρήσης Η/Υ για τη διδασκαλία των μαθημάτων στο σχολείο»
Μπίλλα Π., Θεοχαρόπουλος Ι. «Σενάρια χρήσης, Διδακτικής και Παιδαγωγικής αξιοποίησης του λογισμικού ανοιχτού κώδικα CmapTools για τη δημιουργία, δημοσίευση και ανταλλαγή Νοητικών Χαρτών και Οντολογιών»
Ντζαφέρη Ι., Δρες Γ., Κασκαντάμη Μ. «Λογοτεχνία και ΤΠΕ: ένα ψηφιακό παραμύθι»
Ξέστερνου Μ., Ηλιοπούλου Μ. «Διδασκαλία των ρημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «Το τρενάκι των ρημάτων». Η εκμάθηση της γραμματικής με την αξιοποίηση διαδραστικών μέσων σε υπολογιστικό περιβάλλον»
Παλάζη Χρ. «Διδάσκοντας Αρχαία Ελληνική Γραμματεία με χρήση ΤΠΕ: ένα εκπαιδευτικό λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και οι δυνατότητες διδακτικής αξιοποίησής του»
Τσαβέ Α., Βάσιου Αικ., Κριτσάκη Α. «Διδασκαλία της ενότητας «Μινωικός Πολιτισμός» στην Ιστορία της Α’ Γυμνασίου με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών και του Διαδικτύου»
Τσάση Κ., Τσενέ Ε.«Η διαμόρφωση των ελληνικών συνόρων με βάση τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην εγγύς Ανατολή μέσα στο πλαίσιο του Ανατολικού ζητήματος»
Τρίτη, Ιουνίου 17, 2008
Pathfinder, technoλογείν
Δύο εκατομύρια λεπτά!
και σχετικών βίντεο στο YouTube.
Λίγες πληροφορίες για το εγχείρημα. Ακολουθώντας δύο μαθητές από κάθε μια από αυτές τις χώρες το ντοκυμαντέρ φιλοδοξεί να προσφέρει μια εικόνα όσον αφορά στο χρόνο που διατίθεται στην εκπαίδευση στην τάξη, το χρόνο που ξοδεύουν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με τους γονείς τους. Παρακολουθώντας τα γεγονότα μιας εβδομάδας, χαρακτηριστικής της καθημερινότητας των μαθητών αυτών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, και βλέποντας τη ζωή στο σπίτι και το σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις φιλικές συναναστροφές με τη βοήθεια ενός χρονομέτρου μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο χρόνο αφιερώνει στην εκπαίδευσή του κάθε μαθητής στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Η αναφορά στο βίντεο αφορά τη φυσική και τα μαθηματικά, αλλά τα συμπεράσματα μπορούν να είναι ευρύτερης εμβέλειας. Η εμπλοκή των γονέων μας βοηθά να σχηματίσουμε μια άποψη και για το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, ως φορείς της πολιτισμικής κουλτούρας τους, την εκπαίδευση των νέων.
Και η Ινδία και η Κίνα έχουν κάνει άλματα στην μέση εκπαίδευση. Εμφανίζουν έναν αξιομνημόνευτο σεβασμό για την εκπαίδευση και τα αποτελέσματα που έρχονται μέσα από τη σκληρή εργασία. Είναι ενδεικτικό ότι οι κινεζοι μαθητές περνούν διπλάσιο χρόνο μελετώντας σε σχέση με τους αμερικανικούς μαθητές και στο βαθμό που το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Κίνας πολλαπλασιάζεται-διαθέτει έναν τεράστιο πληθυσμο- έχει δημιουργήσει ένα καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Η Κίνα, σε αντιπαραβολή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παράγει οκτώ φορές περισσότερους επιστήμονες και μηχανικούς, ενώ η Ινδία βγάζει τρεις φορές περισσότερους και, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους, οικονομικούς παράγοντες, Κίνα και Ινδία αποτελούν προτιμώμενους προορισμούς για τις πολυεθνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Το ερώτημα που στο βίντεο απευθύνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ νομίζω ότι αφορά κι εμάς εξίσου: κάνουμε αρκετά σε σχέση με το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερο μέλλον για όλους;
Google Εarth και διδασκαλία της ιστορίας
Θέλετε να διδάξετε τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τον Κων/νο και ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε κατά πόσον θα μπορούσαν να ανιχνευτούν επαγωγικά από τους μαθητές σας οι λόγοι που τον οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση. Η θέση της πόλης στο χώρο είναι ένα σημαντικό στοιχείο.

Πώς θα σας φαινόταν αν, αντί για τους απλούς χάρτες, είχαμε στη διάθεσή μας μια πιο "ζωντανή" αναπαράσταση;
Το Google Earth, είναι λογισμικό που διατίθεται ελεύθερα, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας και μας προσφέρει τη δυνατότητα εποπτείας του χώρου μέσα από ψηφιακές, δορυφορικές φωτογραφίες προσαρμοζόμενης εγγύτητας.
Μια άποψη της Ρώμης από ψηλά και μια της Κων/πολης, όπου διακρίνεται και το παλιό τείχος δεν θα ήταν ένας ωραίος τρόπος να εμπλουτίσουμε το μάθημά μας;



To συγκεκριμένο λογισμικό δεν εξαντλείται βέβαια μόνο σε τέτοιου τύπου εφαρμογές. Υπάρχουν εκπαιδευτικές και ευρύτερα παιδευτικές εφαρμογές όπως η απεικόνιση των αρχαιολογικών θέσεων στο δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο, και η τρισδιάσταση απεικόνιση του τάφου του Τουταγχαμών, μια περιδιάβαση στο τείχος του Αδριανού, τα ταξίδια των πορτογάλλων εξερευνητών του 16ου και 17ου αι ή πανοραμικές θεάσεις σημαντικών σημείων, ανά τον πλανήτη, άρα ένα πανόραμα του πλανήτη μας, όπως το οργάνωσε μέσα από το λογισμικό του Google Earth το πανεπιστήμιο του Berkeley.
Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε παιδαγωγικά εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για κοινή χρήση από τρίτους, όπως για παράδειγμα την εικόνα που παρουσιάζεται από την αποψίλωση των δασών του πλανήτη (σε τρισδιάστατη απεικόνιση)- για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής για παράδειγμα ή, γιατί όχι, για ένα γλωσσικό μάθημα- ή τον τρόπο με τον οποίον εξαπλώθηκε η πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ καθώς και την απεικόνιση των πληθυσμιακών μεταβολών που συνέβησαν στον πλανήτη από το 1950 και εξής με πρόβλεψη ως το 2010. Για την ενότητα περιβάλλον διατίθενται αρκετές ακόμη εφαρμογές, από τις οποίες μπορείτε να πάρετε ιδέες.
Σάββατο, Ιουνίου 14, 2008
Για να περνάει η ώρα... ευχάριστα



H επιμορφώτριά σας

Και μην ανησυχείτε αν κάτι δεν καταλαβαίνετε, υπάρχει πάντα λύση...

Τετάρτη, Ιουνίου 11, 2008
Διδακτικά σενάρια
- Στον ιστότοπο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
- Στην Εκπαιδευτική Πύλη Εκπαιδευτικών Νοτίου Αιγαίου.
- Στο ιστότοπο της Τ. Γιακουμάτου (εκτός από σενάρια βρίσκεται και πολύ ακόμη χρήσιμο υλικό και για την επιμόρφωση και για τη διδασκαλία)
- Α. Βακαλούδη, Διδάσκοντας και μαθαίνοντας με τις Νέες Τεχνολογίες. Θεωρία και Πράξη, εκδ. Πατάκη, 2003. (Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα περιεχόμενα του βιβλίου και να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Α. Βακαλούδη, όπου θα βρείτε εκτός των άλλων και παραπομπές σε ηλεκτρονικές εκδόσεις των σεναρίων).
- Οι Ι.Τζαφέρη, Γ.Δρες, Μ. Κασκαντάμη παρουσιάζουν ένα σενάριο για τη λογοτεχνία της Β΄γυμνασίου στο Πανελλήνιο εκπαιδευτικό συνέδριο Ημαθίας (2008) και η Μ. Κασκαντάμη σενάρια για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την Αγορά της Αρχαίας Αθήνας.
- Σενάρια ανά εκπαιδευτική βαθμίδα σε ποικίλα αντικείμενα στo ICT scenarios.
Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008
Aρχαία ελληνικά κείμενα
http://www.kairatos.com.gr/arxaioi/simpiesm.htm
Μέχρι ποιo επίπεδο είχαν φτάσει την Επιστήμη και την Τεχνολογία οι Αρχαίοι;
Δείτε τα σχετικά http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD στη Wikipedia. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον, επιστημονικό και όχι παρα-επιστημονικό.
Σάββατο, Ιουνίου 07, 2008
Αρχαίων επιστήμη και τεχνολογία
Μικρές υπομνήσεις:
Ο Ερατοσθένης από την Κυρήνη (περίπου 275-193 π.Χ.) που υπήρξε, εκτός των άλλων στενός φίλος του Αρχιμήδη και διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, και ο Ποσειδώνιος από την Απάμεια (περίπου 135-50 π.Χ.) στωικός φιλόσοφος και διευθυντής της σχολής της Ρόδου ήταν δύο από τους αρχαίους φιλοσόφους που επιχείρησαν να υπολογίσουν την περίμετρο της γης.
Ο Ποσειδώνιος την υπολόγισε γύρω στα 240.000 στάδια και ο Ερατοσθένης, που πέτυχε και τη μεγαλύτερη προσέγγιση, στο έργο του "Γεωγραφικά" τη βρίσκει ίση με 250.000 στάδια= περίπου 41.000 km- η πραγματική τιμή της είναι 40.000 km. Ο Ερατοσθένης με τις μελέτες του συνεισέφερε ουσιαστικά στη διαπίστωση ότι η θεωρούμενη ως επίπεδη γη έχει σφαιρικό σχήμα. Επιπλέον σχεδιάζει ένα χάρτη του γνωστού τότε κόσμου αξιοποιώντας τη γνώση που διέθετε για το σύστημα των μεσημβρινών και παραλλήλων και σήμερα θεωρείται ο πατέρας της μαθηματικής γεωγραφίας.
Ο Αρίσταρχος από τη Σάμο υπήρξε ο εισηγητής, κήρυκας και υποστηρικτής της αιρετικής για την εποχή του ηλιοκεντρικής θεωρίας, ενώ ο Αναξαγόρας από τις Κλαζομενές ήταν ο πρώτος που δήλωσε ρητά ότι η Σελήνη λάμπει εξαιτίας του ανακλώμενου, επάνω σε αυτήν, ηλιακού φωτός και κατά συνέπεια πρότεινε μια θεωρία για τις φάσεις της Σελήνης.
Οι πρώτες αρχές της βιολογίας απαντούν σε έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλόσοφων. Ο Αλκαίων ο Κροτωνιάτης (500 π.Χ.) έκανε τις πρώτες ανατομικές έρευνες σε διάφορα ζώα, το ίδιο και ο Ιπποκράτης (500 π.Χ.), ενώ συστηματικά πια τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Αριστοτέλης με τα έργα του "Περί τα ζώα ιστορία" και "Περί ζώων γενέσεως" θέτει ουσιαστικά τα θεμέλια της βιολογικής επιστήμης. Το έργο του συνέχισε ο μαθητής του Θεόφραστος.
Εάν θέλετε να δείτε αναλυτικότερα μια άλλη όψη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την οποία συνήθως δεν προσεγγίζει μια φιλολογική ανάγνωση της αρχαιοελληνικής γραμματείας, μπορείτε να συμβουλευτείτε τα έργα του Lloyd G.E.R., Αρχαία Ελληνική Επιστήμη: Από τον Θαλή ώς τον Αριστοτέλη, μτφρ. Πόπη Καρλέτσα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2006 και Η ελληνική επιστήμη μετά τον Αριστοτέλη, μτφρ. Πόπη Καρλέτσα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2007.
Xαϊκού: Το μείζον μέσα στο ελάχιστο. Δημιουργικής γραφής συνέχεια
Επειδή δεν είμαστε όλοι αρκετά συμφιλιωμένοι με το συγκεκριμένο ποιητικό είδος, παραθέτω μερικές σύντομες πληροφορίες.
Το χαϊκού είναι ποιητικό είδος ιαπωνικής προέλευσης και θεωρείται μια από τις δυσκολότερες μορφές ποιητικής έκφρασης. Τα χαϊκού είναι δεκαπεντασύλλαβα επιγράμματα με αυστηρή δομή τριών στίχων από τους οποίους ο πρώτος έχει πέντε συλλαβές, ο δεύτερος επτά και ο τρίτος πέντε - ενίοτε βρίσκουμε και παραλλαγές των τύπων 5-5-7 ἤ 7-7-5 ἤ 7-5-7.
Σ' αυτές τις 17 συλλαβές πρέπει να συμπυκνώσεις ένα πλήρες νόημα, να τιθασσεύσεις τη γλώσσα και, όταν τα καταφέρνεις, το αποτέλεσμα συνιστά ένα διαπεραστικό μέσα από την απλότητά του ποιητικό δημιούργημα.
Βέβαια δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το ποιητικό αυτό είδος, που το βλέπουμε να ακμάζει, ως ιδιαίτερο είδος γραφής, από τον 17ο ως τον 19ο αι., συνδέεται άρρηκτα με την ιδεογραμματική γιαπωνέζικη γραφή και καταλήγει στη δημιουργία ενός κειμένου-ζωγραφιάς. Περιεχόμενο και νόημα είναι άρρηκτα δεμένα σε μια απεικόνιση με αισθητική σημασία που στοχεύει τόσο στην οπτική όσο και νοητική συγκίνηση.
Ένας μεγάλος υπηρέτης της κινηματογραφικής εικόνας, ο Αντρέι Ταρκόφσκι, αναφερόμενος στο χάι κου στο βιβλίο του Σμιλεύοντας το Χρόνο, μτφρ. Σεραφείμ Βελέντζας, εκδ. Νεφέλη, 1987, σ. 147, αναφέρει: «Οι ιάπωνες ποιητές μπορούσαν να εκφράσουν το όραμά τους για την πραγματικότητα μέσα σε τρεις στίχους. Δεν παρατηρούσαν απλώς την πραγματικότητα, παρά με ουράνια γαλήνη αναζητούσαν το αγέραστο νόημά της. Όσο πιο ακριβής είναι η παρατήρηση, τόσο πλησιάζει τη μοναδικότητα, δηλ. γίνεται εικόνα»
Παρόλα αυτά, ακόμη και με τους περιορισμούς που θέτει η μεταφραστική απόδοση ή και η πρωτότυπη παραγωγή ποιητικού λόγου με τη μορφή χαϊκού στα ελληνικά, τα ποιήματα αυτά αποτελούν ένα ενδιαφέρον είδος που ασκείται στη συμπύκνωση υπό συγκεκριμένους όρους. Η επιλογή μάλιστα του δεκαπεντασύλλαβου, η οποία απαντά και στη δική μας ποιητική παραγωγή, επώνυμη ή ανώνυμη, δημιουργεί μια συγγένεια η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. O Γ. Σεφέρης έγραψε χαϊκού το 1929 και μπορείτε να τα βρείτε μελοποιημένα στο cd "δεκαέξη χαϊκού και άλλες ιστορίες" και στην ποιητική του συλλογή, Ποιήματα, εκδ. Ίκαρος, 1989.
Δείτε ένα παράδειγμα του είδους:
Ποτέ μην ξεχνάς
Περπατάμε στην κόλαση
χαζεύοντας λουλούδια
(Κομπαγιάσι Ἴσσα)
(Για την απόδοση στά ελληνικά: Γιάννης Λειβαδᾶς)
Δείγματα επίσης από χαϊκού γνωστών ποιητών και όχι μόνον, στο έργο Ζ. Σαβίνα (επιμ.), Παγκόσμια ανθολογία χαϊκού, εκδ. 5+6, 2002:
Jorge Luis Borges (Αργεντινή)
Ήμουν μικρός
δεν ήξερα τότε για θάνατο
ήμουν αθάνατος
Ευχαριστώ
για την τελευταία μέρα
του Σωκράτη
Pablo Neruda (Χιλή)
Πόσες βδομάδες
έχει η μέρα; Κι ο μήνας
πόσα χρόνια;
Γιατί η γη
μόλις βγουν οι βιολέτες
μαραζώνει;
Matsuo Basho (Ιαπωνία)
Ένα ακόμη χαϊκού!
ξανανθίζουν οι κερασιές
όχι το πρόσωπό μου
Δανάη Στρατηγοπούλου (Ελλάδα)
Όσο και να κλαις
μόνο κάτι αδένες
δικαιώνονται
Jorge Carrera Andrade (Εκουαδόρ)
Σαλιγκάρι:
ελάχιστη μετρική ταινία
για να μετράει τον αγρό ο Θεός
Dejan Bogojevic (Γιουγκοσλαβία)
Σ΄ άλλο νούφαρο
δες ο βάτραχος πήδηξε
μικρό το κρεββάτι του
Martin Berner (Γερμανία)
"καυχησιάρικο"
λέει η χιονονιφάδα
στ΄ άσπρο γιασεμί
Donald Keene, Ιαπωνική Λογοτεχνία, μτφρ. Κλαίρη Παπαπαύλου, εκδ. Καρδαμίτσας, 1987
Allan Watts, Ο Δρόμος του Ζεν, μτφρ. Μάριος Βερέττας, εκδ. Ωρόρα, 1988
Κλαίρη Παπαπαύλου, Ποίηση και Ζωγραφική στην Ιαπωνική Τέχνη, εκδ. Πρόσπερος, 1988
Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, Χαϊκού και Σένρυου, εκδ. Όστρακα, 1979
Ρούμπη Θεοφανοπούλου, 132 Γιαπωνέζικα Χαϊκού, εκδ. Πρόσπερος, 1986
Χρ. Τουμανίδης (επιμ.), Ανθολογία Ελληνικού Χαϊκού, εκδ. Δελφοί, 1996
Σουβαλιώτη-Μπούτου Τ., Χάι κου. Πολύ μέσα στο λίγο, εκδ. Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε., 2006
Όσον αφορά σε διαδικτυακούς τόπους, μπορείτε να δείτε δείγματα πειραματισμών σε μορφή χάι κου στο lexima.gr
Πέμπτη, Ιουνίου 05, 2008
Η δική μου "ανάγνωση" του "Και με φως και με θάνατον"
ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΡΗ ΝΕΑ
ΜΕ ΗΛΙΑΝΘΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ
ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΓΡΑΜΜΗ
ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΛΑΜΗ ΣΑΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ
Μ ΑΕΡΑ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ
ΚΑΙ ΛΑΛΙΑ ΝΕΡΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΝΙΣΤΡΟ
ΠΟΥ ΞΕΝΟΣ ΔΕ ΝΟΓΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΤΟΥ
ΜΟΝΟΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ
ΟΠΩΣ Η ΠΗΓΗ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ
ΩΣΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΠΑΝΩ
ΝΑ ΧΥΘΕΙΣ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ
ΚΑΘΑΡΙΟ ΦΩΣ
Η δική μου ιδέα για δημιουργική γραφή στην ποίηση:
- να πάρουμε ένα άλλο ποίημα, το οποίο έχει εκδοθεί κανονικά,
- να κολλήσουμε τις λέξεις και να απαλείψουμε στίχους και σημεία στίξης
- να το δώσουμε στους μαθητές μας σε μια μορφή αντίστοιχη με αυτή του ποιήματος του Ελύτη
- να ζητήσουμε από τους μαθητές μας, σε ομάδες, να κάνουν το χωρισμό λέξεων στίχων, στροφών και να προσθέσουν στίξη
- τα αποτελέσματα κάθε ομάδας θα αναρτηθούν στο blog δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης της τάξης
Θεωρώ πως, όταν έχουμε κέφια για διδασκαλία, δεν είναι και τόσο δύσκολο μια στο τόσο να κάνουμε μια μικρή έκπληξη στους μαθητές μας, σπάζοντας έτσι τη μονοτονία της προβλέψιμης καθημερινότητας των εργασιών και των αξιολογήσεων.
Καλό θα κάνει και σε μας, συνάδελφοι!
Αρχαιοελληνική γραφή από τον Ελύτη
Στο Μικρό Ναυτίλο του Οδυσσέα Ελύτη υπάρχει ένα ιδιόμορφο ποίημα, γραμμένο με τον αρχαιοελληνικό τρόπο γραφής, χωρίς κενά ανάμεσα στις λέξεις και χωρίς σημεία στίξης. Το ποίημα λέγεται “Και με φως και με θάνατον”
Τ Υ Χ Η Μ Ι Σ Η Σ Κ Ο Τ Ω Ν Ο Υ Ν Ο Ι Μ Ι Σ Ο Ι Γ Ι Α
Σ Α Σ Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ Ε Ρ Χ Ε Τ Α Ι Κ Ο Ρ Η Ν Ε Α Μ Ε Η
Λ Ι Α Ν Θ Ο Σ Τ Ο Χ Ε Ρ Ι Π Ο Υ Ζ Η Τ Α Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ
Υ Ν Η Κ Α Ι Π Ο Τ Ε Δ Ε Ν Φ Α Ι Ν Ε Τ Α Ι Π Ο Ι Α Τ Ο
Υ Β Ο Υ Ν Ο Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Σ Τ Η Ν Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Π Α Λ
Α Μ Η Σ Α Σ Ο Δ Ρ Ο Μ Ο Σ Ε Ι Ν Α Ι Μ Α Ε Ρ Α Σ Τ Α Μ
Α Λ Λ Ι Α Κ Α Ι Λ Α Λ Ι Α Ν Ε Ρ Ω Ν Θ Α Λ Α Σ Σ Η Σ Γ
Ε Μ Ι Ζ Ε Ι Τ Ο Κ Α Ν Ι Σ Τ Ρ Ο Π Ο Υ Ξ Ε Ν Ο Σ Δ Ε Ν
Ο Γ Α Ν Α Β Ο Η Θ Η Σ Ε Ι Μ Ε Τ Ο Υ Σ Κ Ε Ρ Α Υ Ν Ο Υ
Σ Τ Ο Υ Μ Ο Ν Ο Σ Π Α Ν Τ Ο Τ Ε Ο Α Δ Ι Κ Η Μ Ε Ν Ο Σ
Ο Π Ω Σ Η Π Η Γ Η Κ Α Τ Ω Α Π Τ Η Ν Π Ε Τ Ρ Α Τ Ω Ν Π
Α Τ Ε Ρ Ω Ν Ω Σ Π Ο Υ Κ Α Π Ο Τ Ε Σ Τ Η Ν Ω Ρ Α Π Α Ν
Ω Ν Α Χ Υ Θ Ε Ι Σ Μ Ε Δ Υ Ν Α Μ Η Κ Α Θ Α Ρ Ι Ο Φ Ω Σ
Τι θα λέγατε να δοκιμάσουμε, ο καθένας χωριστά, να φτιάξουμε τη δική μας εκδοχή χωρίζοντας λέξεις και στίχους;
Τετάρτη, Ιουνίου 04, 2008
Αξιοποίηση των σωμάτων κειμένων για τη διδασκαλία της σύνταξης στην αρχαία ελληνική γλώσσα
Για να γνωρίζετε τι θα υποδείξετε στους μαθητές σας επισκεφτείτε πριν τους αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους και υλοποιήστε οι ίδιοι την εργασία. Καταγράψτε λεπτομερώς:
- ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε;
- πού νομίζετε ότι θα δυσκολευτούν οι μαθητές σας;
- σε ποιο σημείο η χρήση των ηλεκτρονικών λεξικών και σωμάτων κειμένων θεωρείτε ότι προσθέτει στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής σε σχέση με την πρακτική που ως τώρα εφαρμόζετε;
Φύλλο Εργασίας 1
Δώστε στους μαθητές σας τον παρακάτω κατάλογο ρημάτων της αρχαίας ελληνικής:
μέμνημαι, ἐπιλανθάνομαι, ἀμελῶ, ἐπιμέλομαι, κήδομαι, βοηθῶ, εὐνοῶ, πείθομαι, ἕπομαι
Ζητήστε τους στη συνέχεια
- να βρουν και να τεκμηριώσουν με παραδείγματα την πτώση με την οποία συντάσσονται τα ρήματα
- να προσπαθήσουν να τα κατατάξουν σε κατηγορίες σημασίας και να παρατηρήσουν πώς αυτό συνδέεται με τη σημασία του ρήματος
- να σημειώσουν με ποιον τρόπο συντάσσονται στη νέα ελληνική γλώσσα τα ρήματα με την αντίστοιχη σημασία
Φύλλο εργασίας 2
Παραπέμψτε τους μαθητές σας να διερευνήσουν τις ποικίλες λειτουργίες που έχουν οι σύνδεσμοι και τα μόρια της αρχαίας ελληνικής.
- αναθέστε τους να ψάξουν με βάση το λήμμα "όπως"
- παραδείγματα χρήσης με διαφορετικές λειτουργίες (τελικός σύνδεσμος, αναφορικό επίρρημα)
- να διακρίνουν τον είδος των προτάσεων που μπορούν να εισάγονται με αυτό (τελικές, αναφορικές παραβολικές, πλάγιες ερωτηματικές)
- Να αναζητηθούν οι σημασίες και παραδείγματα χρήσης με κάποιες από τις σημασίες των ρημάτων ( σε ενεργητική και μέση φωνή, εάν υπάρχουν και οι δύο)
- ἡγοῦμαι, ἄγω, φαίνομαι, φεύγω, διαφέρω
- Να διαπιστωθεί πώς αλλάζει η σύνταξη των ρημάτων ανάλογα με τη σημασία τους και να δοθούν ανάλογα παραδείγματα
Τρίτη, Ιουνίου 03, 2008
Σε κλασσική γλώσσα, αλλά "άλλη" διάθεση
ille, si fas est, superare divos
qui sedens adversus identidem te
spectat et audit
dulce ridentem, misero quod omnis
eripit sensus mihi: nam simul te,
Lesbia, adspexi, nihil est super mi
deest v. 1
lingua sed torpet, tenuis sub artus
flamma demanat, sonitu suopte
tintinant aures, gemina teguntur
lumina nocte.
otio exsultas nimiumque gestis.
otium et reges prius et beatas
perdidit urbes.
C. Valerius Catullus, Carmina (ed. E. T. Merrill), Poem 51
O Κάτουλλος, ως γνωστόν, είναι μέγας θαυμαστής της Σαπφούς και, εκτός του ότι ονομάζει τη μούσα του Lesbia, αποδίδει με το ποίημά του αυτό το αντίστοιχο της Σαπφούς, "Φαίνεταί μοι κῆνος", στα λατινικά
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΟΙ ΚΗΝΟΣ
φαίνεταί μοι κῆνος ἴσος θέοισιν
ἔμμεν' ὤνηρ, ὅττις ἐνάντιός τοι
ἰσδάνει καὶ πλάσιον ἆδυ φωνείσας ὐπακούει
καὶ γελαίσας ἰμέροεν, τὸ μ' ἦ μὰν
καρδίαν ἐν στήθεσιν ἐπτόαισεν ·
ὠς γὰρ ἐς σ' ἴδω βρόχε' ὤς με φώναισ' οὐδ' ἔν ἔτ' εἴκει,
ἀλλὰ κάμ μὲν γλῶσσα Fέαγε, λέπτον
δ' αὔτικα χρῶι πῦρ ὐπαδεδρόμακεν,
ὀπτάτεσι δ' οὐδ' ἔν ὄρημμ' ἐπιρρόμβεισι δ' ἄκουαι,
ἀ δὲ μ' ἴδρως κακχέεται, τρόμος δὲ
παῖσαν ἄγρει, χλωροτέρα δὲ ποίας
ἔμμι, τεθνάκην δ' ὀλίγω 'πιδεύην
φαίνομ'
ἀλλά πὰν τόλματον ἐπεὶ καὶ πένητα
(Σ. Κακίση, Σαπφώ, Τα ποιήματα, Νεφέλη, 1988)
(και σε μετάφραση από τον Ο. Ελύτη, Ελύτης Ο. - Σαπφώ, εκδ. Ίκαρος, 1996)
Θεός μου φαίνεται στ΄ αλήθεια εμένα κείνος
ο άντρας που κάθεται αντίκρυ σου κι από
κοντά τη γλύκα της φωνής σου απολαμβάνει
και το γέλιο σου αχ που ξελογιάζει
και που λιώνει στο στήθος την καρδιά μου
σου τ΄ ορκίζομαι· γιατί μόλις που πάω να
σε κοιτάξω νιώθω ξάφνου μου κόβεται η μιλιά μου
μες στο στόμα η γλώσσα μου
στεγνώνει· πυρετός κρυφός με σιγοκαίει κι
ούτε βλέπω τίποτα ούτε ακούω μα
βουίζουν τ΄ αυτιά μου κι ένας κρύος ιδρώτας
το κορμί μου περιχάει· τρέμω σύγκορμη αχ
και πρασινίζω σάν το χόρτο και λέω πώς λίγο ακόμη·
λίγο ακόμη και πάει θα ξεψυχήσω.
Δευτέρα, Ιουνίου 02, 2008
ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
Καλό καλοκαίρι!
Τα καταφέραμε!!!
Ελύτης
Τὸ Φωτόδεντρο καὶ ἡ δέκατη τέταρτη Ὀμορφιά
Μ΄ ένα τίποτα έζησαΜονάχα οι λέξεις δε μου αρκούσανεΣ΄ ενός περάσματος αέραξεγνέθοντας απόκοσμη φωνή τ΄ αυτιά μουφχιάφχιού φχιούεσκαρφίστηκα τα μύρια όσαΤι γυαλόπετρες φούχτεςτι καλάθια φρέσκες μέλισσες και σταμνιά φουσκωτά όπουάκουγες ββββ να σου βροντάει ο αιχμάλωτος αέρας.
Κάτι Κάτι δαιμονικό μα που να πιάνεται σαν σε δίχτυ στο σχήμα του ΑρχαγγέλουΠαραλαλούσα κι έτρεχαΈφτασα κι αποτύπωνα τα κύματα στην ακοή απ΄ τη γλώσσα
-Ε καβάκια μαύρα, φώναζα, κι εσείς γαλάζια δέντρα τι ξέρετε από μένα;-Θόη θόη θμος - Ε; Τι; - Αρίηω ηθύμως θμος - Δεν άκουσα τι πράγμα; - Θμος θμος άδυσος
Ώσπου τέλος ένιωσακι ας πα΄ να μ΄ έλεγαν τρελόπως από ΄να τίποτα γίνεται ο Παράδεισος.
Σχολείο από ...το χθες
Κυριακή, Ιουνίου 01, 2008
Κι άλλη υπερλογοτεχνία και μάλιστα μεταφρασμένη
ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΥΞΙΔΕΣ
Του Μίλοραντ Πάβιτς
Ο Μ. Πάβιτς, ο Σέρβος συγγραφέας του Λεξικού Των Χαζάρων, το οποίο κυκλοφόρησε σε δύο εκδοχές, αρσενική και θηλυκή, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους μόνο κατά μερικές αλλά κρίσιμες γραμμές, ενδιαφέρεται ενεργά για μια νέα ψηφιακή προφορική παράδοση η οποία θα οδηγήσει σε έναν διαφορετικό, επαναστατικό τρόπο ανάγνωσης των επερχόμενων βιβλίων, και παρουσιάζει μια ιστορία ειδικά γραμμένη για το διαδίκτυο. Συντεχνίες χτιστών και μεταφυσικοί μάστορες χτίζουν παλάτια, γέφυρες και εκκλησίες σε Γη και Ουρανό, για λογαριασμό ευαίσθητων αρχόντων και παράξενων κοριτσιών.
Στη δικτυακή ανάρτηση του έργου μπορείτε να χαράξετε την προσωπική σας διαδρομή επιλέγοντας σε δύο κρίσιμα σταυροδρόμια και έτσι να διαβάσετε το μύθο με τον δικό σας τρόπο. "Μια ανάγνωση κάθετη", με τον τρόπο που πέφτει η βροχή την παρομοιάζει ο ίδιος ο Πάβιτς για να κάνει τη διάκριση με την συμβατική λογοτεχνία που μοιάζει με το ρου ενός ποταμού.
Το πλήρες κείμενο στα Ελληνικά
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Τα καλά νέα για το έργο, που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, είναι ότι η Πύλη για την ελληνική γλώσσα φιλοδοξεί να το διαθέσει ηλεκτρονικά, όπως τα άλλα της λεξικά, μέσα στην επόμενη πενταετία. Αναμείνατε στο ακουστικό σας.
Επιλέον ετοιμάζεται ελληνική μετάφραση και για τη γραμματολογία του F. Montanari.
Γιατί άραγε μια ακόμη σοβαρή προσπάθεια για τη σωστή μελέτη της αρχαίας ελληνικής απορρέει από πρωτοβουλία έξω από τον ελληνικό χώρο; Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ήταν το μόνο μέτρο που εμείς μπορούσαμε να φανταστούμε για να ενισχύσουμε σε βάθος την αρχαιογνωσία και αρχαιογλωσσία των μαθητών μας;
Κι ένα ακόμη σημείο για προβληματισμό και συγκρίσεις: στην Ιταλία το λεξικό έγινε best seller με πωλήσεις 30.000 αντίτυπα το χρόνο. Που απευθύνεται; Στους μαθητές κλασσικών γυμνασίων και λυκείων της γειτονικής χώρας και στους αντίστοιχους φοιτητές.
Έτσι για να ρίξω λίγο ακόμη λάδι στη φωτιά... εμείς κλασσικά γυμνάσια και λύκεια δε διαθέτουμε πια!
Eμπειρία χρήσης Google Docs - Πρακτική άσκηση
Ακολουθεί επίσης ένα βίντεο με οδηγίες για τη χρήση των Google Docs για εκπαιδευτικούς
Google για συνεργατική παραγωγή κειμένων;
"Η Επανάσταση έρχεται!
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η σκηνή ξεκίνησε από μια συζήτηση με τη Γραμματέα του Σχολείου, το πρωί μετά τις εξετάσεις, όταν σκάλιζα ένα έγγραφο στο Word. Η κουβέντα ήρθε, όταν αρχίσαμε να λέμε κουτσομπολεύοντας ποιος απ' όλους είναι πιο τακτοποιημένος και άρχισε να μου παινεύει τους τακτοποιημένους τύπους, αυτούς που έχουν τα χαρτιά τους στη θέση τους, τηρούν συστηματικά αρχείο και φακέλους κλπ, κλπ. Προσωπικά, επειδή ανήκω στο αντίθετο άκρο, πάντα messy και ανάκατος, χαοτικός, όπως μου έχουν πει και σε γνωστή δεξίωση, άρχισα να αισθάνομαι άσχημα, να ξεροκαταπίνω, να ξεροκαταπίνω, να ξεροκαταπίνω... Οπότε, σε μια φλασιά, της πετάω βαρύγδουπα κοιτάζοντας το "αγαπημένο" της αρχείο του σχολείου, το οποίο συστηματικά και με επιμέλεια προσέχει, συντηρεί, ανανεώνει, ώστε να ξέρει πάντα πού βρίσκεται κάθε τι :"Αυτό κάποια μέρα θα εξαφανιστεί. Δεν θα υπάρχει τίποτα. Όλα ηλεκτρονικά. Ανοίγεις το έγγραφο της Υπηρεσίας, το διαβάζεις, απαντάς, το βάζεις σε ένα ηλεκτρονικό φάκελο και τελείωσες. Όχι υπογραφές, όχι ιεραρχική διαβίβαση του εγγράφου, από το Υπουργείο στην Περιφερειακή Διεύθυνση (πιθανόν), στην Διεύθυνση κλπ, και μετά αντίστροφα με Αρ. Πρωτ., Σχετ., Κοιν., σας αποστέλλουμε συνημμένα κλπ". Και με μια μεγαλόπρεπη κίνηση κάνω κλικ στο ποντίκι και της ανοίγω το Google Docs. "Να δες...", πετάω υπεροπτικά. Και της δείχνω ένα έγγραφο που είχα στείλει για της ανάγκες της επιμόρφωσης.Και άρχισα να το διορθώνω. Με κοίταζε σαν να άκουγε κάτι για τα ΟΥΦΟ. Δεν ξέρω πώς το είδε το πράγμα, αλλά μάλλον εντυπωσιάστηκε, έτσι μου φάνηκε.
Ξέρω, δεν είμαι καλός στις περιγραφές, ένας απλός φυσικός είμαι, αλλά αυτά που σας γράφω είναι αλήθεια. Το γράφω σαν follow-up στην ανάρτηση της Λίτσας για το scrbd.com. 'E, όχι. Η Google χτυπάει την ΜS στην μισή καρδιά της, στο Office (η άλλη μισή ξέρεται ποια είναι, ήδη μέσα σ' αυτή βρίσκεστε). Ένα Office στο διαδίκτυο! Κι όταν βρυχώνται τα λιοντάρια, τα ποντίκια... Κι, αν σκεφτείς τι Επανάσταση είναι αυτό στην γραφή, τι δημιουργικές δυνάμεις απελευθερώνει, τι προοπτικές ανοίγει με την online ομαδική επεξεργασία εγγράφων στον τρόπο εργασίας, στην Παιδεία και την Εκπαίδευση, σε πιάνει ίλιγγος. Φανταστείτε να είμαστε μια ομάδα μαθητών και να θέλουμε να γράψουμε μια εργασία για το μάθημα της/του κ. .... Καθόμαστε, ανοίγουμε ένα έγγραφο, ο "αρχηγός" γράφει κάτι, ο δεύτερος αντιλέγει, ο τρίτος επιβεβαιώνει, ο τέταρτος, πιθανόν κάνει τους υπολογισμούς και ξανά ο πρώτος κοκ. Κι όλ' αυτά ο καθένας απ' το σπίτι του. Μπορεί, για να μην ξεχάσουμε και τους κλασικούς, ο δάσκαλος να είναι διευκολυντής και εμψυχωτής. Ο καθένας να εργάζεται στην δική του Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξης, οι οποίες να επικαλύπτονται και να τέμνονται (βλ. Μικρόπουλος). Όλ' αυτά σε πραγματικό χρόνο, κάθε αποθήκευση μπορεί να ανακτηθεί, να επανεξεταστεί κλπ, κλπ. Η μια ιδέα να τοποθετείται κάπου, σ' ένα έγγραφο, να συλλέγεται από τη ομάδα, να επεκτείνεται, να διορθώνεται και να καταλήγει σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος η εργασία κατα μόνας, το μοίρασμα αρχείων με φλασάκια, με e-mail και η επανασυλλογή τους από κάποιον, ώστε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα. Βέβαια κάποια ιεραρχία πρέπει να υπάρχει, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν από το να αναπτύξει ιδέες και δημιουργικότητα.
Ενα βήμα παραπέρα απο τo file-sharing, ένα βήμα πέρα από το wiki, η online επεξεργασία και ταυτόχρονα file-sharing. Αλλά, τεράστιο. Απλό, αλλά όμορφο. Φιλόλογοι, ανασκουμπωθείτε. Τελειώσαν οι "μοναχικοί περιπατητές". Ή, τουλάχιστον, μπορούν να συνυπάρξουν με τους άλλους. Ας πούμε το πιο απλό, για παράδειγμα, αν είχα έναν φιλόλογο δίπλα μου, τώρα που σας γράφω, δεν θα αισθανόμουν τόσην ανασφάλεια για τα σημεία στίξης. Συνάδελφοι, τεστάρετέ το, αν δεν το έχετε ήδη κάνει μέσα στην επιμόρφωση. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα θέμα από κοινού, αν θέλετε, και να το δούμε, εσείς στην Κέρκυρα, Πρέβεζα, Φιλιππιάδα, Ηγουμενίτσα, εμείς στα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Αρκεί να ορίσουμε ένα ραντεβού. "Προλετάριοι (επίδοξοι συγγραφείς) όλων των χωρών, ενωθείτε". Ας πειραματιστούμε, εστω και κατά παρέκκλιση του Α.Π. Προσωπικά, πολύ με "εξιτάρει" η ιδέα. Ακούω προτάσεις για θέματα.









Το Google Docs υποστηρίζει όλα τα έγγραφα του Office και, όπως ανακάλυψα τελευταία, πρόσθεσε και τη δυνατότητα αποθήκευσης σε pdf. Χρειάζεσαι Java για να τρέξεις, αλλά ποιος δεν έχει ( εκτός από μερικά ΚΣΕ, βεβαίως, βεβαίως ;-)). ("Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!").
Μπορείς να καλέσεις κάποιον σαν Viewer ή και σαν Editor, και βέβαια σου δίνει και την διεύθυνση αποθήκευσης να την ενσωματώσεις στην ιστοσελιδα ή το blog σου.
Ξέρω, δεν είναι το Office, αλλά η σύλληψη έχει γίνει... Θα έρθουν κι άλλα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας χώρος για chat επί του εγγράφου ή ακόμα καλύτερα voice, αλλά πιστεύω είναι ζήτημα χρόνου. Να δούμε με τι θα απαντήσει η MS. Είμαι περίεργος.
Μου άρεσε και αυτό το video σχετικά:
Δείτε και το tutorial:
Υ.Γ. Ε, ρε, τι κάνει η Google, όταν έχει κέφια! Μάλλον και η ίδια δεν το κατάλαβε τι έκανε. Αλλιώς δεν θα το έκανε."