Τρίτη, Ιουνίου 17, 2008

Google Εarth και διδασκαλία της ιστορίας

Επειδή αυτές τις μέρες θα εντρυφήσετε στη διδακτική της ιστορίας με τη χρήση ΤΠΕ, σκεφτείτε την παρακάτω πρόταση:

Θέλετε να διδάξετε τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τον Κων/νο και ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε κατά πόσον θα μπορούσαν να ανιχνευτούν επαγωγικά από τους μαθητές σας οι λόγοι που τον οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση. Η θέση της πόλης στο χώρο είναι ένα σημαντικό στοιχείο.



Πώς θα σας φαινόταν αν, αντί για τους απλούς χάρτες, είχαμε στη διάθεσή μας μια πιο "ζωντανή" αναπαράσταση;

Το Google Earth, είναι λογισμικό που διατίθεται ελεύθερα, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας και μας προσφέρει τη δυνατότητα εποπτείας του χώρου μέσα από ψηφιακές, δορυφορικές φωτογραφίες προσαρμοζόμενης εγγύτητας.

Μια άποψη της Ρώμης από ψηλά και μια της Κων/πολης, όπου διακρίνεται και το παλιό τείχος δεν θα ήταν ένας ωραίος τρόπος να εμπλουτίσουμε το μάθημά μας;




Η σύνδεση επίσης του τότε με το τώρα στο χώρο είναι δυνατή μέσα από τη συνδυασμένη χρήση των χαρτών του Centennia με το Google Earth : η θέαση της Αγίας Σοφίας ή του Βυζαντινού Παλατιού μέσα στη σημερινή Κων/πολη, ο ιππόδρομος ή το Κολοσσαίο στη Ρώμη, αλλά και ό,τι μπορεί να περάσει από το μυαλό μας, ανάλογα με την ενότητα και τη χρονική περίοδο την οποία εξετάζουμε. Και, εκτός από τη χωροθέτηση των σημαντικών ιστορικών μνημείων, έχουμ επιπλέον στη διάθεσή μας πλήθος, καλοτραβηγμένων συχνά, φωτογραφιών που κάνουν την απεικόνιση του σήμερα ακόμη πιο παραστατική.

To συγκεκριμένο λογισμικό δεν εξαντλείται βέβαια μόνο σε τέτοιου τύπου εφαρμογές. Υπάρχουν εκπαιδευτικές και ευρύτερα παιδευτικές εφαρμογές όπως η απεικόνιση των αρχαιολογικών θέσεων στο δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο, και η τρισδιάσταση απεικόνιση του τάφου του Τουταγχαμών, μια περιδιάβαση στο τείχος του Αδριανού, τα ταξίδια των πορτογάλλων εξερευνητών του 16ου και 17ου αι ή πανοραμικές θεάσεις σημαντικών σημείων, ανά τον πλανήτη, άρα ένα πανόραμα του πλανήτη μας, όπως το οργάνωσε μέσα από το λογισμικό του Google Earth το πανεπιστήμιο του Berkeley.

Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε παιδαγωγικά εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για κοινή χρήση από τρίτους, όπως για παράδειγμα την εικόνα που παρουσιάζεται από την αποψίλωση των δασών του πλανήτη (σε τρισδιάστατη απεικόνιση)- για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής για παράδειγμα ή, γιατί όχι, για ένα γλωσσικό μάθημα- ή τον τρόπο με τον οποίον εξαπλώθηκε η πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ καθώς και την απεικόνιση των πληθυσμιακών μεταβολών που συνέβησαν στον πλανήτη από το 1950 και εξής με πρόβλεψη ως το 2010. Για την ενότητα περιβάλλον διατίθενται αρκετές ακόμη εφαρμογές, από τις οποίες μπορείτε να πάρετε ιδέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: