Σάββατο, Ιουνίου 07, 2008

Αρχαίων επιστήμη και τεχνολογία

Την ευκαιρία για να σας υπενθυμίσω μερικά από τα σημεία στα οποία η αρχαία ελληνική επιστήμη χάραξε ουσιαστικά το δρόμο προς μια πιο αληθή σύλληψη του κόσμου πήρα από το βίντεο που ακολουθεί.



Μικρές υπομνήσεις:

Ο Ερατοσθένης από την Κυρήνη
(περίπου 275-193 π.Χ.) που υπήρξε, εκτός των άλλων στενός φίλος του Αρχιμήδη και διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, και ο Ποσειδώνιος από την Απάμεια (περίπου 135-50 π.Χ.) στωικός φιλόσοφος και διευθυντής της σχολής της Ρόδου ήταν δύο από τους αρχαίους φιλοσόφους που επιχείρησαν να υπολογίσουν την περίμετρο της γης.

Ο Ποσειδώνιος την υπολόγισε γύρω στα 240.000 στάδια και ο Ερατοσθένης, που πέτυχε και τη μεγαλύτερη προσέγγιση, στο έργο του "Γεωγραφικά" τη βρίσκει ίση με 250.000 στάδια= περίπου 41.000 km- η πραγματική τιμή της είναι 40.000 km. Ο Ερατοσθένης με τις μελέτες του συνεισέφερε ουσιαστικά στη διαπίστωση ότι η θεωρούμενη ως επίπεδη γη έχει σφαιρικό σχήμα. Επιπλέον σχεδιάζει ένα χάρτη του γνωστού τότε κόσμου αξιοποιώντας τη γνώση που διέθετε για το σύστημα των μεσημβρινών και παραλλήλων και σήμερα θεωρείται ο πατέρας της μαθηματικής γεωγραφίας.

Ο Αρίσταρχος από τη Σάμο υπήρξε ο εισηγητής, κήρυκας και υποστηρικτής της αιρετικής για την εποχή του ηλιοκεντρικής θεωρίας, ενώ ο Αναξαγόρας από τις Κλαζομενές ήταν ο πρώτος που δήλωσε ρητά ότι η Σελήνη λάμπει εξαιτίας του ανακλώμενου, επάνω σε αυτήν, ηλιακού φωτός και κατά συνέπεια πρότεινε μια θεωρία για τις φάσεις της Σελήνης.

Οι πρώτες αρχές της βιολογίας απαντούν σε έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλόσοφων. Ο Αλκαίων ο Κροτωνιάτης (500 π.Χ.) έκανε τις πρώτες ανατομικές έρευνες σε διάφορα ζώα, το ίδιο και ο Ιπποκράτης (500 π.Χ.), ενώ συστηματικά πια τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Αριστοτέλης με τα έργα του "Περί τα ζώα ιστορία" και "Περί ζώων γενέσεως" θέτει ουσιαστικά τα θεμέλια της βιολογικής επιστήμης. Το έργο του συνέχισε ο μαθητής του Θεόφραστος.

Εάν θέλετε να δείτε αναλυτικότερα μια άλλη όψη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την οποία συνήθως δεν προσεγγίζει μια φιλολογική ανάγνωση της αρχαιοελληνικής γραμματείας, μπορείτε να συμβουλευτείτε τα έργα του Lloyd G.E.R., Αρχαία Ελληνική Επιστήμη: Από τον Θαλή ώς τον Αριστοτέλη, μτφρ. Πόπη Καρλέτσα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2006 και Η ελληνική επιστήμη μετά τον Αριστοτέλη, μτφρ. Πόπη Καρλέτσα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: