Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008

Μέχρι ποιo επίπεδο είχαν φτάσει την Επιστήμη και την Τεχνολογία οι Αρχαίοι;

Με απασχολεί αρκετό καιρό το θέμα, μιας και είμαι καθηγητής των Θετικών Επιστημών και δεν έχω βγάλει άκρη. Έχω όμως την διαίσθηση οτι ο Κλασικός πολιτισμός δεν μας έχει αποκαλύψει όλα τα μυστικά του. Την διαίσθηση αυτή την ενισχύει το σχετικό μυστήριο των απόκρυφων ανακαλύψεων των Πυθαγορείων, αν και θεωρούνται οι πρώτοι μυστικιστές στην Ιστορία, και μάλιστα, λέγεται οτι έκρυβαν την άσυμμετρη σχέση μεταξύ της διαγωνίου του τετραγώνου και της πλευράς του σε σημείο να καταφεύγουν σε δολοφονίες, αλλά κύρια η συγκλονιστική Ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Σε πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα με τη μέθοδο των ακτίνων Χ ανακαλύφτηκαν και κρυφές πτυχές του μηχανισμού αυτού που πιστεύεται οτι ήταν ο πρώτος (μηχανικός) υπολογιστής στην Ιστορία. Προσπάθειες ανακατασκευής του έγιναν πολλές, αλλά μάλλον δεν έχουν ανακαλύψει όλες τις δυνατότητές του. Αν όλα όσα εικάζονται είναι αλήθεια, πολλά ερωτήματα εγείρονται: Πώς κατάφεραν οι Αρχαίοι να φτιάξουν έναν τέτοιο μηχανισμό, με τόση ακρίβεια. Ποιές θεωρίες υλοποιεί; Ποιές άλλες ανακαλύψεις δεν γνωρίζουμε ακόμα; Και τελικά, γιατί όλ' αυτά χάθηκαν-ξεχάστηκαν; Υπήρξε μηχανισμός "εξαφάνισης" των ανακαλύψεων αυτών ή απλά ήταν αποτέλεσμα των κοσμοιστορικών αλλαγών του 4-5ου αι. μ.Χ. Γιατί η επικρατήσασα θρησκεία δεν ευνοούσε την Επιστημονική αλήθεια; Ή μήπως δεν είναι έτσι; Πάντως, ο σκοταδισμός (;) του Μεσαίωνα έφτασε να πιστεύει οτι ακόμα και ο Κόσμος είναι φτιαγμένος σε μορφή Κιβωτού της Διαθήκης. Μυστήρια που πιθανόν να μη λυθούν ποτέ. Αν όμως είν' αλήθεια οτι οι Αρχαίοι είχαν πολύ πιο προηγμένο Επιστημονικό και Τεχνολογικό υπόβαθρο απ' ό,τι πιστεύουμε σήμερα, αν όντως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας υπολογιστής, σε ποιό επίπεδο θα βρισκόταν η Επιστήμη και η Τεχνολογία σήμερα; Λένε οτι, αν συνεχιζόταν η Επιστημονική πρόοδος των Αρχαίων με τον ίδιο ρυθμό, σήμερα θα είχαμε φτάσει στα πέρατα του Ηλιακού συστήματος και θα είχαμε αποικήσει τους κοντινότερους πλανήτες. Ή μήπως η οικολογική καταστροφή του πλανήτη θα είχε αφανίσει τη ζωή απ' αυτόν; Πάντως, ως γνωστόν, στην Ιστορία δεν μπορείς να κάνεις εικασίες του τύπου "Τι θα γινόταν αν...". Σε αντίθεση με άλλες περιοχές του επιστητού.
Δείτε τα σχετικά http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD στη Wikipedia. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον, επιστημονικό και όχι παρα-επιστημονικό.

1 σχόλιο:

annboukou είπε...

Για το μηχανισμό των Aντικυθήρων, επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα, υπάρχει ειδική ιστοσελίδα http://www.antikythera-mechanism.gr/el/ και μπορείς επίσης να δεις το άρθρο στο περιοδικό Nature(11-2006) http://www.nature.com/nature/journal/v444/n7119/abs/nature05357.html

Η εχεμυθια των πυθαγορείων και η μυητική διαδικασία που ακολουθούταν στη σχολή τους έχει δημιουργήσει αρκετό "θόρυβο" και περισσότερες απορίες από όσες μπορούν πιθανώς αυτή τη στιγμή να λυθούν. Εμένα με γοητεύει η θεωρία των αριθμών τους και η αντίληψη ότι οι αριθμοί γεννήθηκαν από το διχασμό της ενότητας της μονάδας. Βλέπε επίσης τον Αριστοτέλη, Μετά τα Φυσικά, βιβλίο 14, 1087b κ. ε. (πού θα το βρείς; μα φυσικά στο Perseus, για να ευλογήσουμε λίγο και τα δικά μας !!